Novosti

Provedene aktivnosti

Za ozbiljnu demografsku politiku nužno stabilno gospodarstvo

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog demograf Ivan Čipin iznio je podatak da je od...

 • Velj 25
 • Hits 2023
Obavijest o podjeli božićnica za umirovljenike s područja Solina

Podjela božićnica umirovljenicima s prebivalištem u gradu Solinu vršit će se od 12. prosinca...

 • Pro 09
 • Hits 2102
Božićni koncert udruge Srce uveselio prepuni teatar

Rasprodani zajednički koncert pod nazivom "Ča smo na ovom svitu" u splitskom HNK uistinu je...

 • Pro 10
 • Hits 1675
Astma - okidači koje bi oboljeli trebali izbjegavati

Astma je prema definiciji kronična upalna bolest dišnih puteva obilježena raznolikim simptomima poput...

 • Tra 07
 • Hits 2084

Izdvojeno

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost

Prezbiakuzija ili staračka nagluhost odnosi se na gubitak sluha koji je uzrokovan raznim čimbenicima, a kao što sami naziv kaže, javlja se kod osoba starije životne dobi.
 • Srp 09
 • Hits 3453
Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Iako prevaranti u pravilu ne biraju koga će opljačkati, činjenica jest da žrtvama takvih radnji češće postaju starije osobe nego mlađe. Zanima nas postoji li za to objašnjenje.
 • Stu 25
 • Hits 3424

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Završna konferencija 19.05.2022.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na završnoj konferenciji projekta "Aktivna i kvalitetna starost" u četvrtak 19.5.2022. s početkom u 11 sati u Hotel Park.

Svjesni da starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove poput: socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba projektom Aktivna i kvalitetna starost intenzivno smo razvijali i besplatno osigurali sadržaje za starije osobe. Upravo, poticanje aktivnog starenja osiguravanjem dostupnih usluga u lokalnoj zajednici doprinosi većoj kvaliteti života umirovljenika!

U protekle dvije godine provedbe, preko 650 različitih aktivnosti, u partnerstvu s Gradovima Split, Solin i Kaštela te 5 udruga: Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus - udruga za palijativnu skrb utjecalo se na socijalnu uključenosti i kvalitetu života umirovljenika u Splitu, Solinu, Kaštelima i Podstrani.

Više od 350 umirovljenika uključeno je u besplatne sadržaje prilagođene interesima i potrebama, po prvi puta istražili smo Kvalitetu života umirovljenika u širem području Splita, osmislili socijalnu inovaciju program Domaćin u kulturnim ustanovama, proveli cijeli niz javnih događanja s ciljem podizanja svijesti o aktivnom starenju a u sklopu programa međugeneracijske suradnje uključili preko 350 djece vrtića i osnovnih škola. Više na www.seniori.hr

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i iz državnog proračuna (15%).

Želja nam je upoznati zainteresiranu javnost, stručnjake koji se bave socijalnom i zdravstvenom skrbi, predstavnike javnih i privatnih institucija te udruge koje u svoje aktivnosti uključuju starije prezentirati rezultate projekta te staviti naglasak na Rezultate istraživanja i Smjernice za uključivanje umirovljenika u život zajednice.

Sudjelovanje je potrebno prijaviti najkasnije do 17.5.2022. putem online obrasca.

Veselimo se vašem dolasku!

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF