Zlostavljanje starijih osoba - koji su znakovi

Kako ljudi stare, tako se moraju sve više oslanjati na druge kako bi se mogli primjereno brinuti o sebi. Samim time javlja se i mogućnost da će ih netko zlostavljati i/ili iskoristiti.

Foto: pixabay.com

Nažalost takve situacije se mogu dogoditi bilo kome, te mogu doći od bilo koga. Mogu doći od skrbnika, člana obitelji ili susjeda. Mogu se odvijati u domu starije osobe, obiteljskom domu ili u pomoćnom objektu za život ili skrb. Starije osobe koje žive s zlostavljanjem mogu se bojati ili neugodno im je pričati o tome, međutim ukoliko držimo oči otvorene i odlučimo ne negirati ono što vidimo možemo djelovati u smjeru zaštite osoba starije životne dobi.

Vrste zlostavljanja:

Fizičko zlostavljanje je svaka radnja koja uzrokuje ozljede ili tjelesne ozljede. Može uključivati udaranje, guranje, vezivanje za krevet ili invalidska kolica, zaključavanje u sobi ili prisiljavanje na uzimanje nepotrebnih lijekova koje liječnik nije propisao. Oblici ovakve vrste zlostavljanja su brojni i nažalost uvijek su moguće nove forme fizičkog zlostavljanja. Fizičko zlostavljanje najčešće prepoznajemo putem vidljivih ozljeda, no postoje i drugi signali koji nas mogu navesti na dodatan oprez i sumnju u postojanje fizičkog zlostavljanja. Pa tako imamo neobjašnjene opekotine, posjekotine, modrice i krvarenja, ozljede koje se stalno ponavljaju, situacije kada osobe starije životne dobi ne žele razgovarati sa liječnikom o neugodnim situacijama koje doživljavaju i ozljedama koje im se javljaju.

Seksualno zlostavljanje je kada je starija osoba prisiljena imati bilo kakav neželjeni spolni kontakt i/ili tjelesnu neugodnost s drugom osobom. Seksualno zlostavljanje može uključivati seksualni napad, silovanje, neprimjereno dodirivanje i sl. Kao i kod fizičkog zlostavljanja i ovdje mogu postojati fizički znakovi da se neprimjerene radnje odvijaju, poput: uništene i/ili krvave odjeće, posebno donjeg rublja, spolno prenosivih bolesti, modrica na području genitalija i/ili grudi i sl.

Psihološko zlostavljanje je svaka radnja koja osobi starije životne dobi nanosi emocionalnu i duševnu bol. Može se dogoditi kad joj netko prijeti, viče na nju, naziva ju pogrdnim imenima ili svakodnevno zanemaruje, pretjerano kontrolira, ponižava ili prijeti nasiljem. Kao i svi ostali oblici nasilja do sada nabrojani i ovaj oblik zlostavljanja dolazi u mnogim formama i oblicima, te ga je teško prepoznati. Nejasnoće se javljaju jer psihološko nasilje može obuhvaćati i zanemarivanje i zapuštanje starije osobe, a to su sve radnje koje djeluju negativno na mentalno zdravlje. Neki od znakova koji nas mogu upozoriti na postojanje psihološkog zlostavljanja su povučeno i/ili strašljivo ponašanje, promijene u ponašanju koje nisu lako objašnjive, gubitak interesa, zbunjenost, problemi sa snom i slično.

Financijsko zlostavljanje se pojavljuje onda kada je novac i/ili imovina osoba starije životne dobi pod ugrozom, a bez njihove volje. Netko može koristiti njihovu mirovinu ili kreditne kartice bez izričitog dopuštenja ili prekoračiti ovlasti koje mu je dala osoba starije životne dobi. Isto tako, postoje situacije, kada su starije osobe prisiljene potpisati pravne dokumente kojima drugim osobama daju ovlast upravljanja njihovom imovinom. Također, imamo situacije pretjerane naplate pomoći u kući, medicinske njege, računa, lažne dobrotvore koji ciljaju osobe starije životne dobi, te pod lažnim dobrim namjerama od njih izvlače novac i drugu imovinsku korist. Ponovno, znakovi postoje, samo ih trebamo na vrijeme uočiti; ispate sa bankovnih računa bez valjanog objašnjenja, „novi“ prijatelji, dokumenti koji se mijenjaju ili su nestali, nestanak financijskih izvještaja, sumnjivi potpisi, neplaćeni računi i režije.

Zanemarivanje se događa kada se skrbnici zanemaruju potrebe i želje osoba starije životne dobi o kojima bi se trebali brinuti. To može značiti da im ne daju dovoljno hrane, vode, odjeće, lijekova ili im ne pomažu pri obavljanju higijenskih potreba ili kod plaćanja računa. Mogu nastati situacije da skrbnik zna da zanemaruje osobu, a ponekad možda nisu ni svjesni lošeg postupanja. Ukoliko starija osoba ne prima potrebnu njegu, to možemo primijetiti kroz znakove nečistoće, neurednosti, prljave odjeće, neuglađenosti, gubitku težine, slomljenim pomagalima za vid, sluh i/ili hod.

Matea Anić, mag. iur.

Udruga Bijeli krug Hrvatske