Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Iako prevaranti u pravilu ne biraju koga će opljačkati, činjenica jest da žrtvama takvih radnji češće postaju starije osobe nego mlađe. Zanima nas postoji li za to objašnjenje.

Foto: pixabay

 

Američki FBI na svojim Internet stranicama piše o nekim razlozima zbog kojih starije osobe češće no ostali padaju na „fore“ koje im raznorazni prevaranti serviraju:

• Starije osobe nerijetko imaju dobru ušteđevinu te su vlasnici nekretnina, što ih čini poželjnim žrtvama.
• Generacija ljudi rođena u prvoj polovini dvadesetog stoljeća odgajana je da bude pristojna i da vjeruje ljudima, što prevaranti iskorištavaju.
• Starije osobe, kada shvate da su prevarene, često kriminalne radnje ne žele prijaviti jer ih je sram vlastite naivnosti.
• Kako starimo, moždane funkcije slabe, na što se prevaranti oslanjaju. Starije osobe loši su svjedoci, što policiji otežava istragu.

Jedan od razloga zbog kojega su starije osobe koje žive same lakše mete od mlađih jest i usamljenost. Pozivi ili posjeti koji dolaze od strane prevaranata starijim osobama ponekad predstavljaju jedini prijateljski kontakt, stoga pristaju na različite prijedloge kako bi taj odnos što dulje održavali. Usamljenu osobu u zajednici lako je prepoznati i prilagoditi pristup kako bi u kratkom periodu uspostavili odnos povjerenja. Veliki broj starijih osoba, pogotovo onih starijih od 80 godina, ima nekakvih problema s demencijom. U takvim ih je stanjima lako nasamariti i uvjeriti ih u bilo što.

Portal Nolo.com donosi neke od najčešćih tipova prijevara koje su fokusirane na starije osobe:

• teleprodaja – starije se osobe često odlučuju na kupnju različitih proizvoda/pomagala preko telefona
• dobivanje pristupa financijama – usamljene starce prevaranti uvjere kako im je stalo do njih kako bi im dali pristup svojim računima i sl.
• prepisivanje vlasništva nad nekretninama – slično kao i u prethodnom primjeru, prevaranti starije osobe uvjere da svoje nekretnine prepišu na njih
• obavijest starijoj osobi da je netko iz njezine obitelji u opasnosti te da je potrebno uplatiti određenu svotu novca da bi je izbavili iz nevolje - nedavno smo u novinama mogli čitati o slučaju kada je majka dobila poziv iz navodne ambasade uz zahtjev da uplati određenu svotu kako bi njezin sin mogao napustiti zemlju u kojoj se nalazi
• lažni popravci – prevaranti ciljano dolaze pred vrata starijih osoba te ih informiraju o nužnim popravcima na kući ili zgradi što zahtijeva plaćanje.

Najbolji način za sprječavanje prijevara starijih osoba u našoj okolini je vođenje računa o njima. Nužno je redovito komunicirati s njima te im objasniti da nikome ne smiju davati svoje kreditne kartice i podatke o računima. Također ih je potrebno uputiti da sve pojedince koji ih posjećuju kao predstavnici državnih institucija i tvrtki zatraže nekakav papirnati dokaz o pripadnosti određenoj instituciji. Potrebno ih je poticati, na koncu, da se o svakoj odluci koja se tiče novca savjetuju s nekim članom obitelji ili bliskom osobom, upravo kako bi se izbjegla prijevara.

Autor: seniori.hr