Nova nada za liječenje Parkinsonove bolesti

Lijek koji se već dugo koristi za liječenje bolesti žuči daje novu nadu oboljelima od Parkinsonove bolesti, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u zadnjem broju medicinskog časopisa Neurology.

Foto: pixabay.com


Naime, ursodeoksikolatna kiselina (UDCA) već se koristi za otapanje žučnih kolesterolskih kamenaca, za liječenje upale jednjaka uzrokovane vraćanjem žuči u jednjak, te za liječenje jedne autoimune bolesti žučnih vodova – primarnog bilijarnog kolangitisa.
Istraživači sa Sveučilišta u Sheffieldu i New Yorku otkrili su da UDCA blagotvorno djeluje na stanice koje imaju mutaciju na genima odgovornima za nastanak Parkinsonove bolesti u ljudi. Osim ljekovitog učinka pokazanog na kulturama tkiva, istraživači su testirali lijek i na živom modelu – voćnim mušicama kod kojih mutacija izaziva sljepoću. UDCA je i u vrlo niskim dozama štitila mušice od sljepoće što je omogućilo da ova tvar uđe u program ubrzanog ispitivanja i registracije. Dakle, ako se potvrde ljekoviti učinci u prvoj fazi ispitivanja na ljudima, UDCA će relativno brzo biti dostupan u ljekarnama upravo zato što se već godinama koristi u liječenju drugih bolesti. „Radi se o godinama, a nikako ne o dekadama“ rekao je za Science Daily dr. Arthur Roach, direktor britanske organizacije za istraživanje i razvoj lijekova za Parkinsonovu bolest.
Danas u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 2 milijuna ljudi, a pretpostavlja se da bi se taj broj mogao udvostručiti do 2040.godine. U Republici Hrvatskoj registrirano je preko 6.000 oboljelih, no pretpostavka je da je se stvaran broj kreće između 15 i 20 tisuća.
Svakako, rodila se nova nada za veliki broj bolesnika koji boluju od Parkinsonove bolesti da će dobiti novi lijek za borbu protiv ove kronične degenerativne bolesti živčanog sustava.

Autor: Andrej Mardešić

Referenca:
1: Mortiboys H et al. UDCA exerts beneficial effect on mitochondrial dysfunction in LRRK2G2019S carriers and in vivo. Neurology. 2015 Aug 7 [Epub ahead of print]