Novosti

Japan ima svog 105. godišnjeg Bolta

Japan ima svog 105. godišnjeg Bolta

Kyoto (Japan ) ( AFP ) - U brzonog Japanski stogodišnjak pojuri u Guinnessovoj knjizi rekorda priručnik srijedu i sam "medicinska oduševljavati ", kako je on i dalje stabljike sprinta kralj Usain...

Provedene aktivnosti

Zbog tableta za spavanje raste rizik od demencije za čak 54 posto

Najnovija istraživanja potvrdila vezu između lijekova za spavanje, antihistaminika te...

 • Sij 28
 • Hits 2625
Pokrala 80-godišnjakinju predstavljajući se kao zaposlenica mirovinskog

Vlasnica stana pustila je ženu koja je prvo nudila zdravstvena pomagala na prodaju, mjerenje...

 • Ožu 14
 • Hits 2035
Novi liječnici koncesionari smanjit će liste čekanja

Pacijenti će, prema predloženim izmjenama zdravstvenih zakona, u sustavu javnog zdravstva i dalje...

 • Svi 22
 • Hits 1661
Preminuo Arsen Dedić

Legendarni hrvatski glazbenik Arsen Dedić preminuo je jučer u 78-oj godini u KBC-u Zagreb. Zbog...

 • Kol 18
 • Hits 1708

Izdvojeno

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Pripadnici Hunza naroda žive po 120 godina. Koja je njihova tajna?

Oni kao da su s nekog drugog planeta, ali nisu. Hunza narod živi na planinama sjevernog Pakistana, ima ih oko 87.000, a posebni su po tome što žive prosječno sto godina, ali mnogi od njih bez...

 • Kol 18
 • Hits 4487
Kako doživjeti stotu?

Kako doživjeti stotu?

Vijesti o stogodišnjacima koji i dalje žive život pun aktivnosti čitamo gotovo svakodnevno. Činjenica je da sve više ljudi doživi stotu, ali i godine iza nje. Ipak, na to hoćete li doživjeti...

 • Svi 05
 • Hits 4521

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

ARHEOloške radioNICE za djecu

Kako bi kroz EU projekt Aktivna i kvalitetna starost promovirali međugeneracijsku suradnju, u suradnji splitske Osnovne škole „Dobri“ i Arheološkog Muzeja Split osmišljene su 4 tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200.

Podučili smo učenike o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućili im kreativno likovno izražavanje, inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

Učenici 2 razreda OŠ Dobri nastavnice Antee Teskere, posjetili su Muzej ovog četvrtka dok su danas održane još dvije radionice za učenike 3 b OŠ Dobri pod vodstvom nastavnice Inge Knežević.

Prvi dio radionica uključila je stručno vodstvo po Muzeju s naglaskom na povijesti Visa, a drugi dio radionica bile su posvećene kreativnom izražavanju. Učenici su u lapidariju Muzeja, od glinamola tehnikama utiskivanja i rezbarenja izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete gledajući eksponate spomenute izložbe. Neki od predmeta svakako se mogu prenamijeniti u suvenire, poput medaljona ili magneta. U cijelom procesu pomagali su im umirovljenica Žana Krželj, viša restauratorica Prpa Stojanac i suradnik na projektu Luka Donadini.

„Želja nam je da se i na ovakav način suradnjom volonterskih klubova osnovnih škola, djeci približi postav Muzeja te da se okušaju na zanimljiv i kreativan način u stvaranju malih suvenira koje za uspomenu nose svojim kućama! A nama je drago da smo i kroz ovakvu suradnju pokazali da naši umirovljenici mogu doprinijeti prijenosu svojeg znanja na mlade generacije!“- poručili su iz splitske Udruge „MI“ koja je nositelj ovog projekta.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF