Novosti

Održano predavanje

Održano predavanje "Zamke prodaje na daljinu"

Predavanje „Zamke prodaje na daljinu“ održala je mr. iur. Nela Kovačević, savjetnica za zaštitu potrošača pri Udruzi „Dalmatinski potrošač“, u srijedu, 8. veljače 2017., u prostorijama Centra Zlatno...

Provedene aktivnosti

Stogodišnjak u Nepalu pronađen nakon osam dana

Jedan stogodišnjak pronađen je u osam dana nakon potresa magintude 7,9 koji je pogodio himalajsku...

 • Svi 03
 • Hits 1632
Split: Krenite "U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze"

Splitsko Društvo multiple skleroze šetnjom i izložbom danas obilježava Međunarodni dan multiple...

 • Svi 27
 • Hits 1748
105-godišnji Japanac postavio svjetski rekord u utrci na 100 metara

Hidekichi Miyazaki (105), kojeg odmila nazivaju Zlatnim Boltom, „utrčao“ je u Guinnessovu knjigu rekorda...

 • Lis 13
 • Hits 1713
HRT smanjuje pristojbu najugroženijim umirovljenicima

Svi umirovljenici koji su na dan 12. listopada 2015. evidentirani kao obveznici plaćanja mjesečne...

 • Lis 28
 • Hits 1621

Izdvojeno

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Centar za zdravstvenu gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je...

 • Sij 25
 • Hits 4225
Gubitak sluha u starijoj dobi

Gubitak sluha u starijoj dobi

Nemojte uzimati vaše uši i osjetilo sluha zdravo za gotovo! Gubitak sluha treći je najčešći zdravstveni problem koji može utjecati na kvalitetu vašeg života i odnosa s drugima.

 • Svi 17
 • Hits 1587

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Zajednica koja njeguje zdravo i aktivno starenje

Prvi od dva okrugla stola u okviru projekta "Aktivna i kvalitetna starost" održan je u srijedu 10.11.2021. u Hotelu Park.

Teme okruglog stola usmjerene su na promociju koncepta Zajednice prilagođene potrebama starijih "Age-friendly cities", model razvijen od strane Svjetske zdravstvene organizacije te modela gerontoloških centara.

Starenje stanovništva pred društvo stavlja nove izazove poput: socijalne isključenosti, nesudjelovanja starijih u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu, osjećaj gubitka emocionalne potpore, osjećaja beskorisnosti, nedostatka informacija, financijskih ograničenja i smanjenja životnog standarda starijih osoba. Iako ravnopravni u pravima i slobodama, stariji često to pravo ne uživaju. Stvaranje okruženja prilagođenog potrebama starijih osoba ključno je za potporu i održavanje zdravlja u starijoj dobi u čemu sudjeluje cijela zajednica.

Zdravo starenje znači da ljudi svih dobnih skupina žive u poticajnim, prilagođenim socijalnim okruženjima, imaju pristup visokokvalitetnim, dobro koordiniranim prilagođenim uslugama zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, dobivaju podršku u održavanju dobrog zdravlja i funkcionalnih sposobnosti tijekom njihovog života i potiče ih se da dostojanstveno žive i umru.

U uvodnom dijelu se Dana Jurman Jakus, stručna suradnica osvrnula na projekt "Aktivna i kvalitetna starost" te predstavila Zelenu knjigu o starenju, dok je Luka Donadini iz Udruge "MI" - Split upoznao prisutne s Modelom age friendly grada.

Gosti predavači bili su Dijana Lukić i Janez Stažnik, predstavnici Slovenskog nacionalnog saveza udruga umirovljenika koja umrežava 13 članica koji su predstavili model Ljubljane kao Age friendly grada te Antonija Bobić Lazić stručna suradnica zagrebačkog odjela za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ana Bilić suradnica u odjelu ustanova socijalne skrbi Grada Zagreba koje su predstavile razvoj gerontoloških centara u Zagrebu.

Okrugli stol bio je namijenjen predstavnicima javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji skrbe ili pružaju pomoć starijim osobama ali i umirovljenicima sa šireg područja Splita.

Projektom se doprinosi socijalnoj uključenosti i većoj kvaliteti života umirovljenika na lokalnoj razini jačanjem kapaciteta 5 udruga iz Splita, Kaštela, Podstrane i Solina za provedbu 11 programa kroz različite aktivnosti u 24 mjeseca. Znanstvenim analizama, poticanjem međugeneracijske suradnje, razvojem inovativnih programa izobrazbe u turizmu/kulturi i zapošljavanjem umirovljenika, mobilizacijom zajednice kroz volonterstvo te promocijom aktivnog načina života osiguravaju se održivi socijalni programi usmjereni umirovljenicima.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF