Novosti

Provedene aktivnosti

Crni čaj može spriječiti gubitak koštane mase u starijoj dobi

Prema istraživanju koje prenosi britanski list Telegraph crni čaj bi mogao spriječiti gubitak...

 • Velj 24
 • Hits 1588
Započela provedba projekta "Zaštita prava starijih osoba"

S provedbom je u studenom 2017. započeo jednogodišnji projekt „Zaštita prava starijih osoba –...

 • Velj 06
 • Hits 1635
Splićanin Ivica Bota: Moj recept za sreću u penziji glasi "Latite se motike i učite kineski!"

Mi njemu dobar dan, a on nama Ni hao. I tako dva puta. Pa dobro, znamo da politika mijenja čovika,...

 • Sij 29
 • Hits 1979
Umro književnik Miroslav Slavko Mađer

Hrvatski književnik Miroslav Slavko Mađer preminuo je u petak u Zagrebu u 86. godini života,...

 • Kol 17
 • Hits 1658

Izdvojeno

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Zašto su starije osobe često žrtve prijevara?

Iako prevaranti u pravilu ne biraju koga će opljačkati, činjenica jest da žrtvama takvih radnji češće postaju starije osobe nego mlađe. Zanima nas postoji li za to objašnjenje.
 • Stu 25
 • Hits 3467
Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Preporuke starijima za borbu protiv hladnoće

Centar za zdravstvenu gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“, izradio je...

 • Sij 25
 • Hits 4225

 

330 kuna mjesečno potrebno  da se
organizira pomoć u kući i dostava hrane za jednu kampanja3stariju teže pokretnu osobu.
120 kuna mjesečno potrebno  da joj se
organizira mjesto za druženje i savjetovanje.
Pozivamo vas da uplatom donacije
uljepšate starijoj osobi:
dan (15 kn), tjedan (105 kn)
ili prema svojoj želji.

kampanja

Volonterske akcije u suradnji sa školama

U međugeneracijskom programu u projektu „Aktivna i kvalitetna starost“ potaknuta je suradnja s osnovnim i srednjim školama iz Splita, Kaštela, Solina i Podstrane.

Zajedničkim snagama, partneri na projektu osmislili su niz volonterskih akcija s ciljem promocije filantropije, empatije i osnaživanja međugeneracijske suradnje između djece i umirovljenika.

Prva volonterska akcija bila je usmjerena na izradu čestitki za korisnike u institucionalnom smještaju na području Splita, Kaštela i Podstrane. Sa željom da korisnicima, starijim i nemoćnim osobama uljepšamo blagdansko vrijeme, uoči Božića i Uskrsa učenici OŠ izrađivali su čestitke i likovne radove. Ukupno je 355 učenika izradilo čestitke za isto toliko starijih osoba smještenih u Dom Arkus u Kaštel Sućurcu, Dom Vita i Dom Cor Bonum u Podstrani, Dom za starije i nemoćne Split (objekt Vukovarska i objekt Zenta) te Dom Lovret. U akciji je sudjelovalo 7 osnovnih škola pod vodstvom svojih nastavnica.

Osim izrade čestitka, održane su i volonterske akcije uređenja okoliša u Prihvatu za beskućnike u Kaštel Gomilici, edukativno prezentacijska rezidba maslina u suradnji s SŠ Braće Radić, obilježavanje Dana žena gdje su djeca s invaliditetom udruge Inkludo darivali štićenike Doma Vita ružama, održavanje tečaja korištenja novih medija za starije osobe u suradnji s Teatrinom u Solinu.

U suradnji s OŠ Dobri i Arheološkim Muzejom Split održane su četiri tematske radionice povodom 200-te godišnjice osnutka Muzeja - Visa-Vis 200. Idejna vodilja aktivnosti jest podučiti učenike OŠ Dobri o elementima antičke prošlosti otoka Visa i omogućiti im kreativno likovno izražavanje; inspirirano slikovitim i vrijednim antičkim motivima.

U prvom dijelu imali su stručno vodstvo o povijesti Visa, a u drugom dijelu su od glinamola izrađivali okruglaste ili četvrtaste predmete (koji se mogu kasnije prenamijeniti u medaljone ili magnete). Učenici se koriste tehnikama utiskivanja i rezbarenja s ciljem oblikovanja različitih likova i ukrasa temeljem predložaka vinove loze, golubice, valova. U cijelom procesu pomažu im umirovljenica Žana Krželj i viša restauratorica Prpa Stojanac.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF