Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja je globalni dan svjesnosti koji se obilježava svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Godine 1948., WHO je održao prvu Svjetsku zdravstvenu skupštinu. Skupština je odlučila slaviti 7. travnja svake godine, počevši od 1950. godine, kao Svjetski dan zdravlja. Svjetski dan zdravlja se vidi kao prilika za podizanje svjetska pozornosti na teme od važnosti za globalno zdravlje.

Foto: pixabay

Svjetski dan zdravlja priznat je od strane raznih vladinih i nevladinih organizacija u području javnog zdravstva, koji organiziraju razne aktivnosti i ističu svoju podršku u izvješćima medijima.
Na taj dan WHO organizira međunarodna, regionalna i lokalna događanja vezana uz određenu temu, ove giodine to je sigurnost hrane. Središnje obilježavanje u Hrvatskoj počet će Zdravim doručkom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a nastavit će se skupom u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar uz sudjelovanje predstavnika institucija koje se bave sigurnošću hrane.
Sigurnost hrane je tema koja dotiče mnoge životne sfere i zajednička je odgovornost koja zahtijeva sudjelovanje ne-javnozdravstvenog sektora ( poljoprivreda, trgovina, okoliš, turizam) i podršku velikih međunarodnih i regionalnih agencija i organizacija koje djeluju u područjima prehrane i obrazovanja.

Jelena Ćorić Dukić