Dobrograd

U sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost, Udruga MI- Split početkom rujna 2021. pokrenuta je humanitarnu akciju zajedno s Osnovnom školom Lučac i zakladom Kajo Dadić u kojoj se prikupljuju donacije za kupnju opreme za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ Gora u Sisačko-moslavačkoj županiji, stradalu u potresu.

Dobrograd ima za cilj promociju filantropije i osnaživanje međugeneracijske suradnje između bake i djedova i unuka. Promocijom filantropije osvještava se važnost solidarnosti prema ranjivim skupinama u društvu, a djecu osnažuje za dobročinstvo.Kroz protekle mjesece prikupljali smo dječje knjige i stripove u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića, Gradskom knjižnicom Kaštela i Gradskom knjižnicom Solin. Izrađivali smo prigodne božićne ukrase u međugeneracijskim radionicama te smo prodajnim akcijama prikupljali donacije u Splitu na Danima volonterskog rada i na blagdan Svetog Nikole.

 Osim naših umirovljenica i djece, u izradi ukrasa također su sudjelovali:

  •  Udruga Posedarje moje i Gordana Brus iz Posedarja
  • Poklon Danijela iz Otočca
  • Udruga Žena Drniš
  • Udruga umirovljenika grada Knina
  • OŠ Lučac
  • OŠ Mejaši (učiteljica Katija Lucić)
  • Kamenčić sreće
  • Udruga osoba s invaliditetom „Sunce“ iz Makarske

Ukupno je prikupljeno 20.748,40 kuna te je prikupljenim sredstvima kupljena pametna ploča za potrebe OŠ Ivan Goran Kovačić.

Preostale dječje knjige, donirane su Gradskoj knjižnici Marko Marulić u sklopu akcije „Hrčak u splitskim dječjim ambulantama“. Riječ je o akciji koju je splitski ogranak HČD-a u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, splitskim pedijatrima primarne zaštite, splitskim ogrankom Hrvatskog pedijatrijskog društva, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Obrtno-tehničkom školom i Klubom mladih Split pokrenuo radi prikupljanja dječjih knjiga i slikovnica, kako bi se pedijatrijske čekaonice u gradskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite opremile policama s knjigama i slikovnicama za djecu (tzv. male slobodne knjižnice), pod geslom „Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!“.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF