Splitski domovi za starije i nemoćne

S portala Dalmacija News prenosimo intervju s ravnateljem doma za starije i nemoćne osobe Split-Zenta Ivanom Škaričićem i dožupanom Antom Šošićem koji su govorili o stanju splitskh domova čiji su kapaciteti premali za sve one kojima je pomoć i skrb potrebna. 

Foto: Andrej Mardešić

Potreba za modernizacijom doma u Vukovarskoj je prijeko potrebna, a hoće li biti realizirana u dogledno vrijeme ovisi o više faktora.
- Ova zgrada je rađena 1967.godine, nakon toga je obnavljana, međutim to je sve praktički derutno i u stanju raspadanja, počevši od kotlovnice, preko fasade do ovih prozora, stolarije, krova. Mi smo prijavili kompletno renoviranje ove zgrade. Tu je Županija dala podršku i išli smo prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Škaričić.
Ova investicija vrijedna je oko 7 milijuna i 200 tisuća kuna od kojih milijun i 400 tisuća kuna ide iz Fonda, a ostatak su vlastita sredstava.
Dožupan Šošić rekao je kako će Županija ovdje pomoći kao jamac za kredit te da se nada da će se to realizirati što prije.
- Napravit ćemo od ovog doma jedan ugodan sadržaj i mjesto za boravak. I sada su uvjeti zadovoljavajući, ali može to bit i bolje. Trudit ćemo se to napraviti što prije – rekao je.


Na mjesto u domu čeka se i do 4 godine
Dom u Vukovarskoj ulici čeka na svoje uređenje, dok je onaj na Zenti u ipak malo boljem stanju.
- Dom na Zenti je u dosta boljem stanju, osim što je drvenarija propala, ali to uz pomoć Županije godišnje izdvojimo oko 300, 350 tisuća kuna za popravak te stolarije i tekuće održavanje. Ta zgrada treba obnovu, međutim mislim da je ovdje gora situacija – istaknuo je Šošić.
Trenutno je 650 korisnika u ova dva splitska doma, a ovisno o stanju korisnika ovise i liste čekanja.
- Najduže se čeka gerijatrija i dementna gerijatrija. Čeka se do 4 godine. Moramo razmišljati o tome da te kapacitete proširimo. Naš dom je tražen, vjerojatno i najbolji u našoj županiji, a jedan je razlog i taj što je cijena niža nego u privatnim domovina. A niža je zbog toga jer država, odnosno Županija pomaže svojim udjelom – zahvalan je Županiji ravnatelj doma.


Potencijalni investitori i strani korisnici
Dožupan nam otkriva kako bi se nešto moglo pokrenuti na području Imotskog.
- Jučer sam baš bio u kontaktima sa jednim potencijalnim investitorom u Imotskom, za jedan dom u Prološcu. Mi radimo na proširenju kapaciteta ovdje. Probat ćemo nešto napraviti glede energetske učinkovitosti ovog doma i doma na Zenti. Napravit će se jedna dugoročna strategija koju treba dobro promisliti i izlagati, a i teritorijalno utvrditi koje su najveće potrebe na tom području – rekao je dožupan.
Stranci su sve češće i češće zainteresirani da upravo svoje stare ili zadnje dane provedu kod nas. Županija je prepoznala da se kroz takve sadržaje može napraviti dobar vid turizma, ali sve je to još u povojima.
- Nešto se na tome radi, samo se koncepcijski nisu još uvijek definirale stvari. Jedna pozitivna priča bi se mogla događati u Kučinama, međutim koncept nije pogođen u smislu sadržaja bar za takvu vrstu klijenata. Ne možete iskombinirati i zdravstveni turizam, domove za starije i nemoćne, onda imati istovremeno i neka zabavišta za mlade. Koncepcijski se to treba malo redizajnirati i u perspektivi će se to sigurno događati. Posebno držim da se još mora raditi na palijativnoj skrbi jer velik broj stranaca koji ima potrebu za time se javlja. To je tema koju treba još razraditi – zaključio je Šošić.

 

Izvor: www.dalmacijanews.hr