Cvijet hibiskusa cijenjen je prije svega zbog svog izgleda, ali zaslužuje jednaku pažnju i zbog ljekovitog djelovanja.
Mnoge vrste su korištene u tradicionalnoj medicini, a osobito za pripremu čajeva. Čaj od hibiskusa je gorak i opor pa mu se dodaje med ili citrusno voće. Ne sadrži kofein, ali je pun vitamina C, aminokiselina, željeza, flavonoida, eteričnih ulja i kiselina.
Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižava krvni tlak, i to nakon samo četiri tjedna ispijanja čaja. Čak i ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.
Sastojci:
- 4 dcl vode
- 1 štapić cimeta
- 3 jušne žlice sušenog ili 4-5 žlica svježeg cvijeta
- 1 žlica šećera
- sok od jedne naranče
Priprema: Vrelu vodu prelijte preko hibiskusa i cimeta. Neka odstoji tako 20-ak minuta. Procijedite čaj te dodajte šećer i sok od naranče. Poslužite topao ili hladan napitak. www.ordinacija.hr