Zdravstvene usluge koje se ne bi smjele naplaćivati pacijentima

"Krezub sam i ne mogu si pomoći jer nemam dovoljno novca za puste nadoplate koje mi traže zubari iako plaćam dopunsko. Na TV-u vidim sve više sličnih građana, ‘krezubijih’. U ovoj zemlji jedino mogu prodati bubreg da bih stavio zube, što ne bi bilo baš pametno, ali bi dobro oslikalo stvarnost i šarenu lažu mogućnosti.”

Tako jedan ogorčeni hrvatski građanin vrlo “plastično” progovara o činjenici da se u stomatološku ordinaciju više ne može ući praznog novčanika i očekivati da će se iz nje izaći “zubno” zbrinut.

Stomatologija iznimka

Istodobno, trudnice diljem zemlje upozoravaju da im ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve češće naplaćuju kontrolne preglede, a i obiteljski liječnici koncesionari nerijetko posežu za naplatom, primjerice ultrazvučnog pregleda. Istina, sve usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od obiteljske medicine do pedijatrije i ginekologije morale bi, prema tvrdnji HZZO-a, biti potpuno besplatne, a samo u stomatologiji ipak se velik dio usluga mora platiti. Osim toga, kažu građani, stomatolozi uvijek nađu način kako da nas uvjere da “to što plaća Zavod nije dovoljno kvalitetno pa je doplata nužna”.

Dodatne usluge

Sve u svemu, u posljednje vrijeme sve su češće pritužbe građana da im liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nude “dodatne usluge s plaćanjem”, a oni pak ne znaju kako reagirati jer im naprosto sve ono što je “na papiru” u raznim pravilnicima i odlukama nije poznato. Istina, iz HZZO-a uvjeravaju da liječnici nemaju pravo naplaćivati od pacijenata svoje usluge jer novac za to dobivaju od Zavoda ili kroz glavarine, DTS-ove (dijagnostičko-terapijski postupci), te mjerenja učinkovitosti i kvalitete. Dapače, ministar zdravlja Siniša Varga tvrdi da su prava pacijenata čak i u stomatologiji vrlo široka pa “krezubih” ne bi trebalo biti.

No, odlazak u “bazu” vrlo brzo otkriva da je prosječnom građaninu teško točno znati što je sve besplatno i na što ima pravo. Popis onoga što su liječnici obvezni učiniti pacijentima bez ikakva plaćanja zapravo je podugačak. Zbog toga bi pacijenti baš svaki put kad im liječnik kaže da nešto trebaju platiti ili doplatiti morali tražiti račun za učinjeno. Posumnjaju li da je to neopravdano, sljedeća instanca je HZZO i njegova kontrola reda i rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Obiteljska medicina

- pregledi (prvi i kontrolni)

- izdavanje recepata i uputnica

- telefonske konzultacije

- preventivni pregledi

- EKG srca

- ultrazvučni pregledi

- spirometrija (mjerenje kapaciteta pluća)

- šivanje manjih rana

- terapija protiv bolova

- inhalacija kortikosteroidima

Pedijatrija

- pregledi (prvi i kontrolni)

- izdavnje recepta za lijekove

- cijepljenje

- telefonska konzultacija

- edukacija roditelja za fizikalnu terapiju

- ispiranje uha

- predoperativni pregled djeteta

- ultrazvuk

- praćenje dermatitisa

- ultrazvuk kukova

Ginekologija

- prvi i kontrolni pregledi

- sistematski pregled trudnice

- propisivanje lijekova i davanje uputnica

- konzultacija

- PAPA test

- stavljanje i vađenje intrauterinog uloška

- uzimanje brisa

- transvaginalni ultrazvuk

- ultrazvuk dojke

- cijepljenje protiv HPV-a

Stomatologija

- liječenje svih zuba

- od jedinice do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti pravo na bijelu plombu, ostali zubi amalgamske plombe

- vađenje zuba - liječenje korijena

- čišćenje kamenca

- totalna zubna proteza

- liječenje parodontoze, teškog nicanja umnjaka i desni

- pravo na ortodontski aparatić za djecu do 18 godina

 

Izvor: www.jutarnji.hr