Ministarstvo zdravlja pokrenulo je program 72 sata

Program '72 sata', kojem je cilj započeti s liječenjem u najkraćem roku od dijagnoze bolesti, mogao bi doživjeti uspjeh.

 

Naime, u subotnje je jutro u Klinici za tumore operirano četvero pacijenta, kojima je teška bolest dijagnosticirana nedavno. Jednoj od njih rak dojke je potvrđen prije samo tri dana, a već 72 sata kasnije, stigla je na operaciju. 

"Učinjena je korbiopsija, uzet je mali komadić tkiva i pokazano je da se radi o karcinomu dojke. Ona je u srijedu došla kod nas u polikliniku i već je danas na programu", rekao je plastični kirurg u Klinici za tumore Andrej Roth. 

Pozitivan stav prema novog programu iskazao je i otorinolaringolog Krešimir Gršić.

"To je zapravo ključ čitavog problema. Ono što valja naglasiti jest to da što se bolesnici ranije jave, mi smo efikasniji u liječenju, da ne spominjem da je to za čitavu zajednicu dosta jeftinije, jer potrebo je uložiti manje sredstava, a onaj krajnji rezultat je efikasniji", izjavio je.

U KBC-ovoj bolnici Sestara Milosrdnica već dvije godine pacijenti oboljeli od raka dojke i debelog crijeva s liječenjem počinju u najbržem mogućem roku. Od ponedjeljka su programom ministarstva zdravlja obuhvaćeni i oboljeli od tumora glave i vrata.

"Idući tjedan planiramo u dogovoru s našim kirurzima I anesteziolozima da rade dva puta tjedno poslijepodne tako da bi taj broj bolesnika s karcinomom dojke vjerojatno operirali 25 do 30 I imamo jedan val bolesnika s kolorektalnim karcinomom tako da ćemo sigurno raditi još I u subotu", izjavio je sanacijski upravitelj KBC-a Sestre Milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak. 

Dodatnim operacijama liste čekanja trebale bi se ukinuti, a u program 72 sata uskoro će se uključiti i ostali KBC-i i kliničke bolnice.

"Iduću srijedu u Osijeku počinju operativni zahvati karcinoma dojke I debelog crijeva unutar ovog našeg projekta, a nakon toga kreće i KBC Rijeka", najavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.  

Svake godine u Hrvatskoj od raka oboli 25 tisuća ljudi, a za sve njih krenuti s liječenjem na vrijeme doslovno - život znači.

www.rtl.hr