bolesti

  • Veći broj ejakulacija smanjuje rizik nastanka raka prostate. To pokazuju rezultati dugogodišnje prospektivne studije čiji su rezultati nedavno prezentirani u SAD-u.

  • Kod Alzheimerove, Parkinsonove i prionskih bolesti (npr. bolesti kravljeg ludila) dolazi do nakupljanja toksičnih proteina u živčanim stanicama. Sporadični se slučajevi obično manifestiraju u 7. desetljeću, a familijarno nasljedni slučajevi u 5. desetljeću života. Postoji li poveznica? Imaju li sve te bolesti sličan mehanizam nastanka? Zašto još nemamo pravi lijek?

  • Parkinsonova bolest je neurološki poremećaj uzrokovan propadanjem moždanih stanica, naročito onih koje proizvode dopamin. Simptomi uključuju drhtanje, sporost pokreta, kočenje mišića te neizražajnost lica. Ostali, nemotorički simptomi uključuju depresiju i kognitivno propadanje.

  • Ako ne želimo zube pune kariesa, nužno je svaki put nakon jela temeljito očistiti sve površine zuba.
  • Program '72 sata', kojem je cilj započeti s liječenjem u najkraćem roku od dijagnoze bolesti, mogao bi doživjeti uspjeh.

  • Bolesti srca i krvnih žila uzročnik su gotovo svake druge smrti u razvijenim zemljama, ali ni Hrvatska s udjelom od 48,1 posto smrti od kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti nije izuzetak. Kod muškaraca su bolesti cirkulacijskog sustava bile na prvom mjestu nepopularne ljestvice bolesti, od kojih je angina pektoris bila najčešći razlog hospitalizacije, a slijede ih zloćudne bolesti, od kojih je najčešći rak pluća.

  • Jayu Kalliju liječnik je dao 6 mjeseci do godine dana života. Nakon što je prebolio rak dojke, Kallio je saznao da boluje od terminalnog raka pluća

  • Za razliku od većine zemalja u Europi, u kojima smrtnost od raka debelog crijeva među stanovništvom iz godine u godinu pada, u Hrvatskoj je broj osoba umrlih od te zloćudne bolesti u posljednjem desetljeću povećan za 20 posto.I danas se, po stopi mortaliteta od tog raka, naša država nalazi na drugom mjestu europske ljestvice, odmah iza Mađarske.