Poziv na javnu tribinu 2.12.2021.

Pozivamo sve zainteresirane da se priključe javnoj tribini pod nazivom "Uključivanje umirovljenika u kulturni život zajednice" 2.12.2021.u Hotelu Salona u 10 sati gdje će se predstaviti socijalna inovacija "Domaćin u kulturnim ustanovama".

Svjesni činjenice da živimo u području orijentiranom na turizam, da su umirovljenici njegovatelji kulturne i povijesne baštine te da posjeduju nezamjenjiva sjećanja na prošla vremena i tradiciju osmislili smo inovativnu dopunu uključivanja umirovljenika u kulturne i turističke ustanove u Splitu, Solinu i Kaštelima.

U sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost, u suradnji s profesionalcima različitih struka iz sektora kulture i turizma, osmišljen je i razvijen program Domaćin u kulturnim ustanovama.

Neformalna edukacija nikako nije zamjena za turističke vodiče, kustose ili animatore, već je usmjerena na unaprjeđenje komunikacijskih i prezentacijskih vještina umirovljenika u prezentaciji kulture i povijesti svoga kraja, putem anegdota i priča. Troje umirovljenika dobilo je priliku direktno iskusiti naučeno i tijekom ljetnih mjeseci biti Domaćini. Dodatno se kroz projekt, s ciljem održivosti ovakvog koncepta, jača kapacitet ustanova za razvoj volonterskih programa u kulturnim institucijama.

Cijeli je program osmišljen u suradnji s Muzejom grada Kaštela i Arheološkim muzejom Split, koji su podržali ideju kreiranja poslova kojima se dopunjuje prezentacija sadržaja muzeja, a umirovljenicima otvara prostor za razvoj novih društvenih odnosa, smanjivanje socijalne isključenosti i osjećaja izolacije te im omogućava zadržavanje osjećaja da su članovi društva, pritom povećavajući umirovljeničku „kasicu“.

Javna tribina bit će prilika za razmjenu iskustva i znanja voditelja neformalne edukacije i samih Domaćina te se nadamo da će model biti prepoznat i korišten u razvoju i promociji uključivanja umirovljenika u život lokalne zajednice.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se se Udruzi „MI“ - Split u Splitu na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 30.11.2021.

Kako bismo osigurali poštivanje epidemioloških mjera u skladu s preporukama stožera civilne zaštite, na tribini očekujemo do 45 osoba koje imaju COVID potvrdu ili negativan test ne stariji od 48 sati izdan od zdravstvene ustanove.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji ima cilj povećanje kvalitete živote umirovljenika. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

ESF