Zlostavljanje starijih osoba - kako primjereno postupati

Kada primijetimo da kod osobe starije životne dobi nešto nije u redu, da je osoba povućena, prestrašena, odbija razgovor, bio to netko iz obitelji, susjedstva ili prijatelj, važna je brza reakcija jer upravo brza reakcija može spasiti osobu.

Foto: pixabay.com

Zlostavljanje starijih osoba može biti vrlo štetno za zdravlje, osobito ako je kontinuirano. Istraživanja su pokazala da bilo kakav zlostavljanja starijih osoba može skratiti život osobe, bez obzira na bilo kakve druge zdravstvene probleme koji bi mogli imati, pogotovo ako govorimo o starijim osobama sa problemom demencije, koja povećava rizik od zlostavljanja. Upravo je zbog toga važno da se cijela zajednica uključi u zaštitu starijih i da ne zatvaramo oči pred onim što vidimo. Trebamo im dati potporu i snagu da progovore o mučnim iskustvima i da se zlostavljanje što prije zaustavi.

Prvo, pokušajte razgovarati nasamo s osobom za koju sumnjate da je u nevolji. Razgovor možete započeti s tim kako mislite da nešto nije u redu i kako želite pomoći. U situaciji da osoba starije životne dobi otvoreno progovori o nedaćama koje proživljava uputno je odmah zvati Policiju na telefon za hitne intervencije 192. Ovisno o situaciji i vrsti zlostavljanja moguće je da će biti potrebno zvati i službu Hitne pomoći koju možete dobiti na broj 194.

Ukoliko sugovornik ne reagira na Vaše upite ili osjetite strah postoji mogućnost da je osoba žrtva zlostavljanja, neovisno o kojem obliku zlostavljanja govorimo. Članovi obitelji i prijatelji starije osobe mogu pomoći u sprječavanju zlostavljanja kroz posjećivanje i održavanje bliskog kontakta sa starijima.

Ako se radi o starijoj osobi smještenoj u dom za starije osobe ili neku drugu instituciju, porazgovarajte s osobljem. Međutim, ako sumnjate da netko od osoblja je zlostavljač možete napraviti iznenadni posjet i pratit znakove koji bi Vas mogli uputiti na zlostavljača i zlouporabu. Osigurajte da stariji pravilno jedu i uzimaju potrebne lijekove. Oslabljena starija osoba možda neće moći jasno razmišljati o primjerenoj skrbi ili uopće o postojanju ikakvog zlostavljanja. Pregledavajte redovito bankovne kartice, bankovne izvatke, plaćanje računa i transakcije koje Vam eventualno mogu biti sumnjive.

Nadasve, važno je da se starija osoba ne osjeća usamljeno i napušteno, da zna da ima nekoga na koga se može osloniti i kome se može obratit u slučaju nevolje. Sama činjenica postojanja bliske i povjerljive osobe smanjuje mogućnost zlostavljanja jer će zlostavljači prije pokušati iskoristiti i zlouporabiti osobu koja je usamljena i nema podršku ni obitelji ni okoline.

Ukoliko ste Vi osoba starije životne dobi pokušajte prije svega ostati u kontaktu sa Vašom okolinom, budite društveno aktivni i ne provodite previše vremena sami jer odcijepljenost od zajednice povećaje rizik od zlostavljanja. Ako se zlostavljanje događa u obitelji, pokušajte pronaći hrabrosti da se oglasite jer svi imamo pravo na sigurnost, pogotovo u krugu vlastitog doma i obitelji. U situaciji kada je član obitelji zlostavljač, razmislite o razgovoru s drugim članovima obitelji ili prijateljima za koje mislite da Vam mogu pomoći. Nazovite policiju, pogotovo ako ste u neposrednoj opasnosti. Policija može pomoći u zaustavljanju nasilja i povezivanju s drugim službama u zajednici.

Kada govorimo o zlostavljanju unutar ustanove prijavite ga upravi ustanove, kao i članovima obitelji. Ako nijedan član obitelji ne može pomoći možete se obratiti nizu organizacija civilnog društva, poput Udruge "MI" - Split, Pučkoj pravobraniteljici, Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima koje se nalaze na Županijskim sudovima u Splitu, Zadru ili Nacionalom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006. Planirajte svoju financijsku budućnost s pouzdanom osobom ili osobama, te se pobrinite se da su Vaše financije u redu. Razgovarajte s obitelji, skrbnicima i liječnicima o zdravstvenoj skrbi kakvu želite i kako je možete ostvariti.

Matea Anić, mag. iur.

Udruga Bijeli krug Hrvatske