Godišnjica smrti kralja rock'n'rolla

Elvis Presley rođen je 08.01.1935. godine u Tupelu, Mississippi. Iako je skromno započeo glazbenu karijeru vrlo brzo je postao jedan od najznačajnijih izvođača rock'n'rolla.

Foto: www.pixabay.com

Odgojen u radničkoj obitelji često se selio, pa se tako 1948. godine s roditeljima preselio u Memphis, gdje je i završio srednju školu. Presley je prvu gitaru dobio od majke za jedanaesti rođendan, a nekoliko godina poslije pobijedio je na natjecanju talenata u srednjoj školi Humes. Nakon što je diplomirao 1953. godine, radio je nekoliko poslova, no i dalje je slijedio san da postane glazbenik. Prvu demo snimku predao je Sun recordsu 1954. godine, a Sam Phillips, vlasnik izdavačke kuće, odlučio ga je uzeti pod svoje okrilje. Ubrzo nakon toga Presley je započeo snimati pjesme čekajući svoju veliku prekretnicu, koja se dogodila s prvim singlom „That's All Right“ 1954. godine.

Godinu nakon, Presley je već bio okružen fanovima koje je privukao njegov neobičan glazbeni stil, izvijanje bokovima i dobar izgled. Prvi njegovalbum  „Elvis Presley“ izdan je 1956. godine, kao i potpisivanje filmskog ugovora s Paramount Pictures. Ubrzo, Presley je bio posvuda, radio je kao glazbenik i glumac, a njegov prvi film „Love Me Tender“ bio je pravi hit.
Poziv za vojsku dobio je 1957. godine, a istu vojni je rok služio u Njemačkoj oko godinu i pol dana gdje je i upoznao tinejdžerku Priscillu Beaulieu. Nakon napuštanja vojske Presley se opet vraća u zvjezdane vrhove pisanjem soundtracka i glumom u filmovima „GI Blues“, „Blue Hawaii“, „Girls! Girls! Girls!“ i „Viva Las Vegas“. No, krajem šezdesetih snima svoj prvi TV specijal, „68 Comeback“ i dokazuje da je još uvijek kralj rock'n'rolla.
U to se vrijeme i njegov privatni život razvijao u dobrom smjeru. Priscillom se oženio 1967. godine, a kćer Lisu Marie dobili su godinu poslije. Nažalost, bajka nije dugo potrajala te su se razveli 1973. godine. Presley se nastavio boriti i s drugim problemima, sustigao ga je destruktivan način života te je pjevač završio na odvikavanju od droga.
Unatoč svim privatnim problemima, Presley je ostao i dalje popularan. Posljednji koncert održao je u Indianapolisu u lipnju 1977. godine. Nakon tog koncerta spremao se za novu turneju . Nažalost, kralj rock'n'rolla je 16.08.1977. godine pronađen mrtav, a uzrok smrti bilo je zatajenje srca. Nakon smrti Presley je postao glazbena ikona. O njemu je snimljeno nekoliko dokumentaraca i mini serija. Brojni fanovi obilaze njegovo imanje u Gracelandu, posebno oko njegova rođendana i godišnjice smrti.

Izvori:

http://www.elvis.com/about/bio;

https://en.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley#First_recordings_.281953.E2.80.9355.29;

http://www.biography.com/people/elvis-presley-9446466#early-interest-in-music

 

Autor: www.seniori.hr