Japanska stogodišnjakinja, plivačka natjecateljica

Japanka Mieko Nagaoka postala je prva stogodišnjakinja koja je uspjela preplivati 1500 metara slobodnim stilom. Treba napomenuti da se plivanjem počela baviti tek prije 20 godina.

Foto: pixabay

Trebalo joj je 1 sat i 16 minuta da završi utrku kao jedini natjecatelj u kategoriji “stogodišnjaka”.

“Želim plivati do 105. godine ako poživim”, entuzijastično je izjavila Nagaoka lokalnim medijima, a njen uspjeh bit će popraćen Guinessovim svjetskim rekordom, prenose agencije.

Nagaoka je prošle godine objavila knjigu pod nazivom “Imam sto godina i najbolji sam svjetski plivač”, stoga ne čudi podatak da je u dobi od 99 godina na utrci preplivala distancu od 1500 metara u olimpijskom bazenu. Zanimljivo je da se Nagaoka počela baviti plivanjem s 80 godina te spada u kategoriju starijih Japanaca koji su i u poznim godinama uključeni u sportske aktivnosti te uživaju u zdravom i dugom životu. Prošle godine u Japanu je prema vladinim podacima zabilježeno 59 000 stogodišnjaka , što znači da 46 od 100 000 ljudi ima preko sto godina.

Među njima je nekolicina koji ostanu fizički aktivni dugo nakon što većina prestane biti aktivna. Tu treba spomenuti stotrogodišnjeg sprintera Hidekichi Miyazakija, koji drži rekord u utrci na 100 metara u kategoriji “stogodišnjaka”, s respektabilnim rezultatom 29.83 sekunda, čime je zaslužio naziv “Zlatni Bolt” – referenca na jamajkanskog sprintera Usain Bolta.

 

Autor:seniori.hr