Međunarodni je dan baka i djedova, pročitajte zašto u važni i nezamijenjivi

Na Međunarodni dan djedova i baka važno je da se podsjetimo koliko su nam važni i nezamjenjivi, te koliko su potrebni ljudskoj zajednici koja bi trebala biti sretna luka djetinjstva.

Emocionalna privrženost djece prema svojim bakama i djedovima je po istraživanjima najsnažnija emocionalna veza koju djeca razvijaju, naravno nakon one prema roditeljima (Buljan, Flander, Karlović, 2004). Kada govorimo o ulozi baka i djeda u posljednjem desetljeću, ona se redefinirala kao i što se redefinirala sama obitelj. Sigurno je da su i dalje jednako važni za stabilan razvoj unučadi iako im rijetko stignemo odati priznanje. Upravo zbog toga, važno je da se na Međunarodni dan baka i djedova prisjetimo koliko su nezamjenjivi i koliko su nam potrebni u obiteljskoj zajednici.

U nastavku možete pročitati pet važnih činjenica o bakama i djedovima:

1. Rezultati istraživanja su pokazali kako oko polovine američkih i europskih djedova i baka pružaju neki vid skrbi svojim unucima. Podaci iz 2011. godine pokazuju kako je svako deseto američko dijete živjelo s djedom i bakom.

"Od desetero takve djece, četvero ih je imalo bake i djedove za primarne skrbnike. Broj djece koja žive s djedovima i bakama povećava se u vrijeme recesije, jer neke obitelji spajaju kućanstva iz financijskih razloga, podsjeća australski Institut za obiteljske studije."

2. Starijim osobama briga o unučadi može biti stresna i ograničavajuća, zbog toga neki znanstvenici misle da bake i djedovi imaju negativan saldo u ovom odnosu. Briga o unučadi smanjuje vrijeme koje bake i djedovi mogu provesti u zdravim aktivnostima kao što je tjelovježba, druženje s prijateljima i održavanje svih drugih veza. Također, neki djedovi i bake smatraju kako je briga o unučadi nagrada pa zato i kažu da ih ona čini zdravijima i aktivnijima.

3. U ovom odnosu i unuci su na dobitku."U situacijama kada je obiteljski dom pogođen razvodom ili depresijom jednog od roditelja, bake i djedovi mogu smanjiti stres i kompenzirati nedostupnost jednog ili oba roditelja. I u ranoj odrasloj dobi unuci imaju koristi od roditelja svojih roditelja. Istraživanja su pokazala da je bliskost s djedovima i bakama kod mlađih punoljetnika reducirala simptome depresije."

4. Sama mogućnost da se osoba može brinuti o unucima utječe i na roditelje unuka. Kada roditelji nemaju gdje ostaviti svoju djecu, bake i djedovi postaju najvažniji izvor pomoći svim roditeljima koji su zaposleni. To se posebno odnosi na obitelji s jednim roditeljem kojem je baka.servis jedini spas u očuvanju radnog mjesta.

5. Za kraj, važno je spomenuti bakama i djedovima koji žele još unučadi: "ako unucima pružate emocionalnu sigurnost i brigu, veća je vjerojatnost da će se njihovi roditelji odlučiti za još jedno dijete. Kada su obiteljska socioekonomska situacija i šire okruženje povoljni, vjerojatnije je da će ista obitelj imati i više djece. Bake i djedovi mogu imati presudan utjecaj u takvim situacijama".

 

IZVOR: https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2020/09/medunarodni-je-dan-djedova-i-baka-procitajte-zasto-su-vazni-i-nezamjenjivi/