Održano predavanje "Zamke prodaje na daljinu"

Predavanje „Zamke prodaje na daljinu“ održala je mr. iur. Nela Kovačević, savjetnica za zaštitu potrošača pri Udruzi „Dalmatinski potrošač“, u srijedu, 8. veljače 2017., u prostorijama Centra Zlatno doba.

Foto: www.seniori.hr

Predavačica je prisutne upozorila na različite načine na koje trgovci, protuzakonito, mogu narušavati njihovu privatnost u vlastitu domu, ali i izmanipulirati ih kako bi se odlučili na kupnju raznih uređaja ili aktiviranje određenih usluga.

Prije svega, objasnila im je pojam prethodne obavijesti. On znači da, prije bilo kakve kupnje ili uključivanja i plaćanja usluge, trgovac je dužan zainteresiranome kupcu poslati prethodnu obavijest, odnosno pismenu ponudu sa svim informacijama o ponuđenim uslugama i tvrtki koja stoji iza njih. Naglašava, također, kako agresivna poslovna politika nije dozvoljena temeljem Zakona RH. To znači da je trgovac, u onom trenutku kada mu kažete kako niste zainteresirani za proizvod ili uslugu koju vam nudi, dužan odustati od bilo kakvih napora da vam taj proizvod ipak proda. 

Povela se priča i o nedavno objavljenom registru „Ne zovi“, u koji se dosad upisalo preko 2000 građana u RH, a upisivanjem u njega naš telefonski broj postaje jedan od onih koje trgovci na daljinu ne smiju pozivati. Kovačević je pozvala sve prisutne da budu iznimno oprezni kome daju svoje podatke, što se jednako odnosi na telefonsku prodaju i na osobe koje nam kucaju na vrata i predstavljaju se kao djelatnici različitih tvrtki. Također, predlaže da se, u slučaju da želimo obaviti kupovinu na daljinu, uvijek konzultiramo s nekim (bilo bližnjima bilo stručnjacima) i da nikoga, čak ni službenike poznatih nam tvrtki, ne puštamo u vlastite domove kada smo sami.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti", financiranog sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji Udruga "MI" - Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar.