Što je to »preferencijalno glasovanje«? Što znači preferencijalno glasovanje »bez cenzusa«?

Slično kao i na europarlamentarnim izborima, preferencijalno glasovanje daje mogućnost biraču da zaokruži do tri osobe na jednoj kandidacijskoj listi.

Načelo preferencijalnog glasovanja koje predlažemo da se unese u Ustav sadržavalo bi jedan dodatni element – broj glasova će određivati poredak na listi bez ikakvog cenzusa (praga). Osoba koja dobije najviše glasova birača je zasigurno prva na listi, druga ona koja dobije drugi najviši broj glasova i tako redom.

Dakle poredak kandidata koji ulaze u Sabor odgovarat će broju glasova koje su kandidati dobili.

PRIMJER 1: Ako su na listi stranke A redom 1. Marko, 2. Marija, 3. Ana i 4. Luka i Marko dobije 60 glasova, Marija 40, Ana 80 i Luka 100 preferencijalnih glasova, njihov poredak za ulazak u Sabor će biti 1. Luka (jer je osvojio najviše glasova), zatim Ana, Marko i na kraju Marija koja je osvojila nakmanje preferencijalnih glasova. Dakle – koliko osoba s liste neke stranke ulazi u Sabor, odredit će ukupan broj birača koji je glasao za tu stranku u pojedinoj izbornoj jedinici, a tko ulazi od onih koji su na listi, odredit će preferencijalni glasovi birača. Ukoliko je stranka A dobila 2 mandata, u Sabor će ući Luka i Ana, iako su bili posljednji na listi.

PRIMJER 2: Ukoliko više kandidata osvoji isti broj preferencijalnih glasova, onda redosljed ulaska u Sabor određuje mjesto na listi. Ako su u gornjem primjeru Ana i Marko osvojili jednaki broj preferencijalnih glasova, npr. Marko 70, Marija 40, Ana 70 i Luka 100, u Sabor bi ušli Luka i Marko, jer je on na listi prije Ane.

Što će ovaj referendum promijeniti u načinu glasovanja?

Više se neće glasati isključivo za stranačke liste, već za osobe na tim listama s imenom i prezimenom. Tko će s liste ući u Sabor određivat će se na temelju broja osvojenih mandata liste koja je prešla izborni prag i broja preferencijalnih glasova koje dobije pojedini političar. Ukoliko netko želi, može i dalje zaokružiti samo stranačku listu.

Kakva će biti korist od te promjene za mene, birača?

Kandidati na izborima će više ovisiti o svojim biračima, a ne o bliskosti s predsjednikom ili vodstvom stranke. Birači će moći zaokružiti ime i prezime osobe koja ih, prema njihovim procjenama, najbolje može zastupati u Saboru. Ukoliko ta osoba ne bude ispunila moja očekivanja, ali na sljedećim izborima i dalje želim glasati za istu stranku, moći ću zaokružiti druge kandidate sa liste i tako neposredno utjecati na poboljšanje rada “svoje” stranke iako nisam njezin član.

izvor: narod.hr