prevencija

  • Astma je prema definiciji kronična upalna bolest dišnih puteva obilježena raznolikim simptomima poput plitkog disanja, zviždanja u dišnim putovima, kašljanja i osjećaja pritiska u prsima. Ako i vas muči astma, trebali biste znati što uzrokuje napade i koje je situacije potrebno izbjegavati. 

  • Veći broj ejakulacija smanjuje rizik nastanka raka prostate. To pokazuju rezultati dugogodišnje prospektivne studije čiji su rezultati nedavno prezentirani u SAD-u.

  • Cjepivo protiv gripe čuva živote i zdravlje seniora! Interesantni dokazi objavljeni su 17. kolovoza 2015. u časopisu američkog gerijatrijskog društva. 

  • Bolji, čini se, nego što sami mislimo. Euro Health Consumer Index (EHCI) – objektivnije ne može…

  • Osteoporoza je bolest koštanog sustava koju karakterizira niska koštana masa i propadanje koštanog tkiva. To je "tiha bolest", za većinu oboljelih prvi znak da nešto nije u redu s njihovim kostima je pojava prijeloma (najčešće kralježnice, vrata bedrene kosti ili podlaktice) već nakon neznatnog udarca ili pada. 

  • Centar za gerontologiju - Referentni centar Ministarstva zdravlja Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog udara Ministarstva zdravlja, izradili su Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti:

  • Bolesti srca i krvnih žila su najčešće bolesti modernog čovjeka i vodeći su uzrok smrtnosti (svaka druga osoba je umrla zbog neke od ovih bolesti) u razvijenom svijetu. Najčešće bolesti iz te skupine su ishemijske bolesti srca, srčani i moždani udar, te arterijska hipertenzija (visoki tlak) koja je ujedno i čimbenik rizika za ove bolesti.

  • Padovi su jedan od najznačajnijih i najozbiljnijih problema u starijoj dobi. Broj padova raste u skladu s biološkim promjenama koje se događaju kao posljedica starenja (jedna od tri osobe u dobi iznad 65 godina doživi pad svake godine). Najučestalije ozljede kao posljedica padova su prijelomi natkoljenice (kuka), ručnog zgloba i kralježnice, te traumatske ozljede mozga. 

  • Starenjem se koža mijenja. Tijekom godina počinje se borati. To je prirodan proces koji je rezultat protoka vremena.Proces starenja i vanjski utjecaji usporavaju prirodnu sposobnost obnavljanja kože i smanjuju njezinu otpornost, pa se ona s vremenom sve teže "brani" i obnavlja.