Europski je tjedan borbe protiv debljine

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost predstavljaju sve izraženiji javnozdravstveni problem koji bitno utječe na kvalitetu i duljinu života te povećava rizik za razvoj niza kroničnih nezaraznih bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija svrstava pretilost u kategoriju endokrinih, nutritivnih i metaboličkih bolesti. Debljina ili pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma, smanjenja očekivanog trajanja života i povećanja rizika od pojedinih akutnih i kroničnih oboljenja.

Prevelik unos hrane i nedovoljna tjelesna aktivnost su glavni uzroci pretilosti. Višak energije unesen hranom, koji nije iskorišten radom i fizičkom aktivnošću, skladišti se u organizmu u obliku masnog tkiva.

Provedbom javnozdravstvenih aktivnosti potiče se građane na promjenu ponašanja povezanog s prehranom i tjelesnom aktivnošću. Ono što je najvažnije i o čemu treba voditi računa, u cilju smanjenja tjelesne mase i održavanja idealne tjelesne mase, je pravilna prehrana koja će uz programiranu tjelesnu aktivnost osigurati ravnomjerno mršavljenje.

Debatna Tribina “Jesam ili debeo/debela?”

Povodom obilježavanja Europskog dana protiv debljine Udruga za prevenciju prekomjerne tjelesne težine u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo organizira Debatnu tribinu s temom „Jesam li debeo/debela?“, koja se održava danas s početkom u 13,00 sati u prostorijama Grada Zagreba, Kaptol 27.

Pokrenite se na Sljemenu u ritmu zdravih koraka", 29. svibnja do 6. lipnja 2015.

Nastavni zavod za javno zdravstva “Dr. Andrija Štampar” kontinuirano (od samog početka) sudjeluje u Programu "10 dana do boljeg zdravlja: Pokrenite se na Sljemenu u ritmu zdravih koraka“ namijenjenom svima koji žele više brinuti o svom zdravlju, tjelesnoj težini, prehrani, ali i naučiti sve o psihološkom pristupu i motivaciji u održavanju primjerene tjelesne težine. Program uključuje provjeravanje zdravstvenog statusa sudionika (mjerenje tjelesne mase, tlaka, šećera i kolesterola) i motivacijske radionice te cjelodnevno savjetovanje stručnjaka različitih profila, edukativne i psihološke radionice, kao i predavanja vrhunskih stručnjaka koji se bave debljinom, prehranom, tjelesnom aktivnošću, javnim zdravstvom, promicanjem zdravlja i kroničnim nezaraznim bolestima.

 

Izvor: Štampar.hr