Razvedeni u većoj opasnosti od srčanog udara

Razvod je, kada je stres posrijedi, poguban jednako kao i smrt voljene osobe. Razvedenim osobama prijeti veća opasnost od srčanog udara nego njihovim vršnjacima u braku, pokazalo je američko istraživanje čije rezultate prenosi BBC.


Analiza provedena na 15.827 ljudi u razdoblju od 1992. do 2010. godine pokazala je da su, kada je riječ o razvedenim supružnicima, žene u većoj opasnosti te da se rizik od potencijalnog srčanog udara kod njih neznatno smanjuje čak i ako se ponovno udaju.
Studija objavljena u časopisu Circulation dokazuje da kronični stres povezan s razvodom rezultira dugoročnim posljedicama na organizam.

Znanstvenici sa sveučilišta Duke su ustanovili da je razvod, kada je stres posrijedi, poguban jednako kao i smrt voljene osobe. Kod žena koje su se u navedenom razdoblju razvele jednom, rizik od srčanog udara bio je za 24 posto veći nego kod onih koje su ostale u braku, a brojka je porasla na čak 77 posto kod žena koje su se razvodile više puta.

Kod muškaraca je opasnost od srčanog udara nakon jednog razvoda povećana za umjerenih 10 posto, odnosno za 30 posto u slučajevima višestrukih razvoda brakova.

- Opasnost se može usporediti s onom koja pojedincu prijeti od visokog tlaka ili dijabetesa. Dakle, nije zanemariva - rekla je znanstvenica Linda George koja je sudjelovala u istraživanju.

Kad je posrijedi sklapanje novog braka, rizik se kod žena tek neznatno smanjuje, a muškarci se uspijevaju u potpunosti oporaviti.
- To je najzanimljivije u ovoj studiji pa smo u šali zaključili da je muškarcima dobra bilo koja žena - kaže George te nastavlja:
- Njima je u braku puno ugodnije nego 'izvan njega' i lakše se prilagođavaju različitim ženama koje im postanu supruge.

Znanstvenici ne mogu dokučiti zašto ženski organizam teže podnosi stres razvoda. Naime, povećana opasnost od srčanog udara ne može se objasniti promjenama u načinu života, poput primjerice gubitka prihoda.
- Pretpostavljam da ženama razvod predstavlja veći psihološki teret. A psihološki stres pogađa imunološki sustav, luči se više hormona stresa, češće su upale. Imunološka funkcija se pogoršava, proces traje godinama i na kraju uzima danak - kaže George.
I dok se lijekovima visoki tlak može smanjiti, za bol kakvu izaziva razvod nema jednostavnog rješenja. Stručnjaci preporučuju oslonac u bliskim prijateljima i prihvaćanje njihove potpore.

 

Izvor: www.dalmacijanews.hr