Bioničke leće omogućit će svima savršen vid

Zamislite da možete vidjeti tri puta bolje od standardne definicije normalnog vida (20/20 ili 6/6) bez naočala ili kontaktnih leća i to u stotoj godini. To će uskoro biti moguće uz korištenje bioničkih leća ugrađenih u oči.  

Foto: pixabay

S ovim izvanrednim lećama, pacijenti će u roku od 8 minuta koliko traje operacija ugradnje dobiti savršen vid i neće im više biti potrebne ni naočale ni kontaktne leće za koje se očekuje da će s daljnjim razvojem optičke industrije pasti u potpuni zaborav. Još bolja vijest je da ljudi s ugrađenim bioničkim lećama nikad neće dobiti mrenu jer bi ove leće zamjenjivale funkciju oka čija funkcija neminovno opada s godinama. 

Idealni kandidati za ugradnju ovih leća su zapravo sve osobe starije od 25 godina jer je u toj dobi oko potpuno razvijeno.

Ova tehnologija se razvija već osam godna i dosad je u razvoj uloženo oko tri milijuna dolara, a nakon prezentacije pred Američkim društvom za kirurgiju mrene i refrakcijsku kirurgiju, predstoje još klinička ispitivanja na životinjama i slijepim osobama. Oftalmolozi predviđaju da bi se bioničke leće mogle naći na tržištu već za dvije godine.