Stiglo ljeto, a s njim i komarci – kako ih izbjeći?

Osim što moramo mahati rukama, pljeskati i češati se po mjestima uboda, komarci mogu biti i izvor zaraze. Iako smo svi povremeno žrtve uboda komaraca, studije su trudnice, oni s povišenom tjelesnom temperaturom te oni s krvnom grupom nula podložniji ubodima komaraca.

Foto: pixabay


šest je jednostavnih pravila kako maksimalno smanjiti ubode.


1. Korištenje repelenta bez kemikalija 
Alternative sigurnije za zdravlje uključuju ulje limuna eukaliptusa, glavnog neprijatelja komaraca.


2. Ne izlaziti u sumrak
Komarci su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro, odnosno tijekom noći, kada je izraženija vlažnost zraka i niža temperatura.


3. Riješiti se ustajale vode
Komarci se razmnažaju u ustajaloj vodi tako da je dobro često čistiti mjesta poput bazena, gustirni, lokvi nastalih od kiše. Pazite i kada ste blizu jezera.


4. Nositi bijelo
Komarce privlače tamne boje, crna i tamno plava jer komarci osim mirisa koriste i boje da lociraju svoje mete. Zato je dobro obući se u svijetle boje, bijelu ili pastelne boje da bi smanjili rizik.


5. Ne koristiti cvjetni miris parfema
Lijepo je mirisati poput cvijeća, ali to bi vas moglo stajati mnoštva uboda. Komarci obožavaju nektar cvijeća skoro isto toliko koliko vole ljude, pa se držite manje cvjetnih mirisa za ljeto ili parfem posve izostavite.


6. Ne piti pivo
Komarci više ljube pivopije nego one koji piju vodu. Nije potvrđeno da pojačano grizu i one koji piju drugi alkohol ali da bi bili sigurni, pijte vodu.

 

 

Autor: www.seniori.hr