Alzheimer i kako ga spriječiti

Alzheimer je neizlječiva bolest mozga. Napada jednu od osam osoba, a može uzrokovati smrt. Kako bolest napreduje dovodi do gubitka pamćenja i poremećaja u ponašanju i osobnosti bolesnika

Foto: pixabay

Alzheimer uništava neurone i veze u moždanoj kori i napada kratkotrajno pamćenje, čime dovodi do velikog gubitka moždane mase. Rizik od obolijevanja veći je u osoba starijih od 55 godina. Mada postoje lijekovi za ublažavanje i usporavanje razvoja Alzheimera u ranom stadiju, kao najbolja strategija pokazali su se redovna tjelovježba, pravilna prehrana i kognitivne vježbe.

Redovna tjelovježba

Jedan od najboljih načina za smanjenje rizika od Alzheimera je redovna i umjerena tjelovježba. Redovno prakticiranje kardiovježbi, poput šetnje i vožnje sobnog bicikla, ima značajan utjecaj na rad moždanih stanica i tjelovježba pomaže mozgu da radi brže i efikasnije. Tjelovježba proizvodi mitohondrije u mozgu čime se stvara štit od Alzheimera.

Pravilna prehrana

Mnogobrojna istraživanja pokazala su kako osobe koje jedu više povrća, orašaste plodove, piju crveno vino i konzumiraju hranu siromašnu zasićenim masnoćama imaju manji rizik obolijevanja od Alzheimera. Također, masna riba bogata omega 3 masnim kiselinama može usporiti propadanje moždanih stanica. Namirnice bogate C i E vitaminima, poput brokule, jagode i badema, važne su za dobar rad mozga

Kognitivne vježbe

Najbolje vježbe za rad mozga su čitanje literature za koju je potreban umni napor, rješavanje križaljki i igranje društvenih igara. Bilo kakva mentalna aktivnost dokazano može usporiti ili čak spriječiti razvoj Alzheimera.

Nikada nije kasno započeti s ovom strategijom. Na kraju, najbolje što možete učiniti za sebe i svoje zdravlje jesu redovita tjelovježba, pravilna prehrana i kognitivne vježbe.

Autor: www.seniori.hr