Aktivni i u starosti

Dokazano je kako redovita tjelesna aktivnost može doprinijeti mnogim pozitivnim proimjenama i boljoj funkcionalnoj sposobnosti kod starijih osoba. 
Svaka osoba je, bez obzira na kronološku dob, sposobna za određenu vrstu tjelesne aktivnosti. Starost nikako ne bi smjela predstavljati ograničavajući faktor za vježbanje.

Foto: pixabay


Korisnost redovite tjelesne aktivnosti u starijih osoba očituje se u:
o prevenciji kroničnih bolesti srca i krvnih žila;
o smanjenju rizika od nastanka povišenoga krvnog tlaka;
o sprječavanju nastanka povećane koncentracije masnoća u krvi;
o poboljšavanju lipoproteinskog profila (povećava HDL - lipoproteine visoke gustoće, a smanjuje LDL - lipoproteine niske gustoće);
o smanjenju rizika od nastanka šećerne bolesti neovisne o inzulinu;
o smanjenju rizika od moždanog udara;
o povoljnom djelovanju na autonomni živčani sustav;
o smanjenju rizika od nastanka karcinoma debelog crijeva;
o smanjenju rizika od nastanka inkontinencije;
o smanjenju prekomjerne tjelesne težine;
o prevenciji nastanka osteoporoze.

 


Kojim je sadržajima potrebno dati prednost prilikom izbora tjelesne aktivnosti?

 

 Potrebno je dati prednost onim sadržajima koji stimuliraju funkcionalno poboljšanje rada srca, krvotoka i disanja, a koje je moguće uklopiti u svakodnevne aktivnosti (npr. šetnje, igra s djecom, vrtlarenje). Važne su sve vježbe kojima se održava mišićna jakosti i kojima se aktiviraju velike mišićne skupine. Takvim vježbama osoba pravilnije drži svoje tijelo i lakše obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Vježbe fleksibilnosti održavaju pokretljivost u zglobovima, dok vježbe koordinacije i ravnoteže smanjuju opasnost od padova i preporučljive su u starijoj dobi. 
Važne su i vježbe koje stimuiraju opću izdržljivost jer mogu značajnije stimulirati i razvoj aerobnog kapaciteta.
Istezanje je zbog svoje jednostavnosti i lakog učenja izuzetno pogodno za starije ljude. Može se provoditi u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, a pogotovo nakon dužeg sjedenja i stajanja te ujutro nakon spavanja. Takve vježbe poboljšavaju fleksibilnost, cirkulaciju, smanjuju mišićnu napetost, održavaju pokretljivost u zglobovima te pospješuju psihičku aktivnost starije osobe.
Za kraj, bitno je spomenuti i disanje koje  ima vrlo bitnu ulogu u primjeni svih vježbi za starije ljude, s obzirom da ranjiviji udio starijih ljudi diše plitko i površno pa organizam ne dobiva dovoljnu količinu kisika što negativno utječe na očuvanje zdravlja u starosti.

 

Autorica: Berbarda Janković

Izvor: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/7769/Aktivni-i-u-starosti.html