Što trebate znati o magneziju

Magnezij je jako važan mineral za ljudsko tijelo i nije rezerviran samo za sportaše.

Foto: pixabay

Sudjeluje u 300 kemijskih reakcija u tijelu. Važan je za kontrakciju mišića, provodljivost živčanog sustava, rad srca i imunološkog sustava. Možete ga unijeti hranom konzumirajući zeleno povrće, cjelovite žitarice, grah, orašaste plodove i ribu. Ponekad ljudi olako posežu za suplementima, pogotovo ako pate od mišićnih grčeva, slabosti i bezvoljnosti ili problema sa snom. No bez preporuke liječnika ili ljekarnika nije dobro unositi dodatke prehrani jer i njihov višak može uzrokovati probleme. 

Dr. Bruce Bistrian, voditelj klinike Beth Israel i profesor medicine na Harvardu, kaže da je manjak magnezija ustvari jako rijetka pojava, jer bubrezi imaju nevjerojatnu mogućnost uravnoteženja razine magnezija u tijelu.
Za ljude koji imaju problema s apsorpcijom magnezija iz hrane, kao osobe s celijaklijom, bubrežnim problemima i raznim probavnim tegobama, suplementi mogu biti od pomoći. Međutim, doktor Bistrian je skeptičan prema uzimanju magnezija samo da bi podigli raspoloženje, osjećali se moćnije ili uklonili probleme sa snom jer za to nema znanstvenih dokaza.

Ukoliko ste zabrinuti zbog manjka magnezija, testirajte razinu magnezija u krvi. Kako biste održali zdravu razinu magnezija, najbolje je crpiti ovaj mineral iz hrane, pogotovo vlaknaste, kao što je zeleno povrće, grah i žitarice. Preporučena dnevna doza za ljude iznad 50 godina je 420 miligrama za muškarce i 320 mg za žene.

Hrana bogata magnezijem:

• Orašasti plodovi
• Srednje pečen krumpir s korom
• Riba
• Žitarice
• Vlaknasto voće

Izvor: Thirdage.com