Ljekovita svojstva timijana

Timijan (Thymus vulgaris) je čvrsta zimzelena biljka koja ima aromatične listiće i blijedoružičaste cvjetove. Sličan je majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, već raste uspravno (do 30 cm) i ima uže listove nego majčina dušica. 

Foto: pixabay.com

Timijan (Thymus vulgaris) je čvrsta zimzelena biljka koja ima aromatične listiće i blijedoružičaste cvjetove. Sličan je majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, već raste uspravno (do 30 cm) i ima uže listove nego majčina dušica. 

Ljekovita svojstva timijana poznata su od davnina, a i danas se upotrebljava za liječenje anemije, probavnih smetnji, mamurluka te snižavanje tjelesne temperature. Timol koji nalazimo u timijanu je snažan antiseptik (sprječava rast i razvoj mikroorganizama). Dobar je za dišni sustav, protiv kašlja, kihanja i upala (najčešće ga nalazimo u sirupima za kašalj). U internoj primjeni timol djeluje kao snažan vermicid (sredstvo protiv nametnika kao što su gliste i larve).

Timijan se koristi u mediteranskoj kuhinji i kao začin, u pripremi nadjeva, umaka, juha, temeljaca i mesnih jela, a posebno se dobro slaže s rajčicama, paprikama, tikvicama i patlidžanima.

www.seniori.hr