Najbolje ljetne namirnice za seniore

Neovisno o tome koliko dobro podnosimo ljetne vrućine, to godišnje doba zahtijeva određene prilagodbe, od načina prehrane i odijevanja do drukčijeg rasporeda aktivnosti. To se posebno odnosi na starije ljude i kronične bolesnike, kod kojih je povećan rizik od izlaganja vrućinama. U nastavku donosimo popis nekih od preporučljivih namirnica za konzumaciju u ljetnim mjesecima.

Foto: pixabay

Neovisno o tome koliko dobro podnosimo ljetne vrućine, to godišnje doba zahtijeva određene prilagodbe, od načina prehrane i odijevanja do drukčijeg rasporeda aktivnosti. To se posebno odnosi na starije ljude i kronične bolesnike, kod kojih je povećan rizik od izlaganja vrućinama. U nastavku donosimo popis nekih od preporučljivih namirnica za konzumaciju u ljetnim mjesecima.

 • Lubenica: ova ljetna namirnica sadrži mnoge nutrijente potrebne starijima. Prvo, sadrži više likopena nego ijedna druga voćka. Također, puna je kalija, vitamina A, C i B6. 

• Jaja: predstavljaju izvrstan izvor proteina i mnogih esencijalnih vitamina i minerala, poput vitamina A, D, E, B6 i B12. Naravno, budući da je ljeti veći rizik od zaraza, pobrinite se da je sva vaša hrana svježa i adekvatno pripremljena!
• Kamenice: sadrže velike količine vitamina B12, željeza, magnezija i kalija koji su izvrsni za moždane funkcije.
• Losos: pun je Omega3 kiselina, koje pomažu rad srca i mozga.
• Avokado: ova je voćka puna dobrih masnih kiselina, a također je dobra za nokte i kosu.
• Složeni ugljikohidrati: konzumacija složenih ugljikohidrata, poput žitarica, tosta i krekera iz cjelovitog zrna, pomaže održati energiju i glukozu na adekvatnoj razini.
• Bademi: sadrže kolin, kao i dobre masne kiseline, tako da je bademe zgodno konzumirati kada nam padne energija.
• Rajčice: također sadrže velike količine likopena, koji kožu štiti od sunčevih zraka i crvenila.
• Borovnice: bogate su antioksidansima i pospješuju rad mozga.
• Mrkva: bogata je antioksidansom beta-karotenom.
• Grašak: kuhan ili sirov u salati, grašak tijelu daje energiju zahvaljujući složenim ugljikohidratima koje sadrži.
• Gljive: izvrstan su niskokalorični izvor kalija, a snižavaju i krvni tlak.
• Kukuruz: svježe skuhani kukuruz sadrži velike količine vitamina B3 i niacina, koji pospješuju rad probavnog sustava.
• Paprike: izvrstan su izvor vitamina A, beta-karotena i vitamina C, također sadrže kalij i željezo, što ih čini izvrsnom namirnicom.
• Jogurt: sadrži mnoge dobre crijevne bakterije koje štite od infekcija, od kojih je rizik veći ljeti zbog vrućina.
• Tikvice: s visokim udjelom vode i korom bogatom dijetalnih vlakana, tikvica je idealna namirnica za borbu protiv visokog kolesterola i bolesti krvožilnog sustava.
• Grožđe: dobar je izvor vitamina C, a sadrži i fosfornu kiselinu, gotovo sve vitamine B, kao i kalij, mangan i magnezij.
• Trešnje: ova voćka bogata vodom, sadrži sve vitamine i minerale u manjim količinama. Također je bogata kalijem pa povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.
• Srdele: jako važan izvor bjelančevina, koje su lakše probavljive od mesnih bjelančevina. Bogate su i vitaminima A, B, D, kalcijem i željezom.

Naravno, bez obzira na namirnice koje konzumiramo, ne smijemo zaboraviti na vodu, koje dnevno u organizam trebamo unijeti između 8 i 10 čaša. Zapamtite, kada osjetimo žeđ, već smo djelomično dehidrirani, što znači da je vodu potrebno piti u redovitim intervalima tijekom dana kako bismo izbjegli dehidraciju i slabost.

Autor: seniori.hr