HALO POMOĆ u Domu za odrasle osobe sv. Frane Zadar

Sigurnost življenja u vlastitom domu socijalna je potreba svakog čovjeka i jedno od temeljnih ljudskih prava koje treba koristiti sve dok to čovjek želi i dok mu to dopušta umna i fizička snaga. U zadarskom Domu sv. Frane 2008. godine pokrenut je projekt Halo pomoć.

Photo: Marija Pletikosa

Cilj provedbe ovog projekta je poboljšanje kvalitete življenja socijalno ugroženih starijih osoba u gradu Zadru, produljivanje samostalnog življenja u vlastitom domu, smanjenje liste čekanja za smještaj u instituciju te podizanje razine znanja o izvaninstitucionalnom zbrinjavanju.

Projekt je preko Svjetske banke financirala švedska vlada, a pokazao se održivim zahvaljujući partnerstvu s Gradom Zadrom koji u potpunosti financira plaće za dvije medicinske sestre-operatere. One, uz ostale medicinske sestre zaposlene u Domu, obavljaju poslove vezane uz Halo pomoć, a ostatak vremena rade u stacionaru.

Alarmni sustav Halo pomoć je socijalna usluga za osobe starije životne dobi, osobe koje su socijalno ugrožene, bolesne, te osobe koje žive same i teže se kreću, a veći dio dana provode bez članova obitelji ili žive same.
Usluga Halo pomoći je besplatna i dostupna 24 sata na području grada Zadra. Jedini uvjet je fiksna telefonska linija. U slučaju pada, pogoršanja zdravstvenog stanja ili bilo koje druge potrebe, pritiskom alarmne tipke na narukvici korisnik ostvaruje kontakt s operativnim centrom u Domu za odrasle osobe sv. Frane, a komunikacija je moguća unutar cijelog stana.

Photo: Marija Pletikosa

Operater, odnosno medicinska sestra po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane za korisnika, stupa s njim u kontakt, a ukoliko je potrebno kontaktira njihovu osobu od povjerenja, te nalazi najbrži put za intervencije i adekvatnu pomoć.

Sam alarmni sustav Halo pomoć sastavljen je od dva dijela, onog kod korisnika i onog u ustanovi. Alarmni sustav kod korisnika se sastoji od već navedene potrebne telefonske linije, uređaja-kućne jedinice, prijenosne vodootporne tipke, dok se sustav u ustanovi sastoji od centralne jedinice sa računalom i telefonom.

Svakog korisnika Halo pomoći medicinska sestra-operater odlazi upoznati, od njega uzima anamnezu i educira ga kako se koristiti aparaturom. Korisnike Halo pomoći, neovisno o intervencijama, nazivamo četiri puta mjesečno. Kroz razgovore educiramo i potičemo svakog korisnika da individualno primjeni uslugu Halo pomoći kad god mu zatreba. Svaki mjesec i testiramo njihove kućne jedinice te rješavamo probleme tehničke naravi ako postoje.

Trenutno imamo 79 korisnika Halo pomoći. U proteklim godinama najviše je bilo intervencija u smislu pružanja zdravstvenih savjeta, a najmanje poziva kontakt osoba i hitne medicinske pomoći upravo zbog našeg redovitog pozivanja korisnika, uočavanja njihovih potreba i stanja te intervencije razgovorom i savjetom.

Ovakva socijalna usluga omogućila je povećanje kvalitete življenja, smanjila osjećaj usamljenosti, troškove liječenja te je senzibilizirala javnost za probleme starijih građana.

 

Marija Pletikosa, mag. soc. rada,
ravnateljica Doma za odrasle osobe sv. Frane Zadar