Financijska samostalnost

Pitanje samostalnog trošenja novaca i odlučivanje kako i na koji način potrošiti svoj novac važno nam je od najranije dobi. Starije osobe sa smanjenim kognitivnim funkcijama i stabilnim financijama mamac su za prevarante. Osobe starije dobi se na različite načine nađu prevareni od različitih firmi koje usluge nude telefonski pa do onih koji idu od vrata do vrata. 

Photo: www.novilist.hr

Osobi starije doba potrebno je svratiti pozornost na rizike takvih poziva i posjeta. Ponekad je gubitak osjećaja za financijsku sigurnost prva od funkcija koju se zamjeti kod osoba sa smanjenim osjećajem za realnost i prisutnost u sadašnjem vremenu. Demencija ima više vrsta i ne završava svaka Alzheimerovom bolešću.
Najbolji savijet je otvoreni, redoviti razgovor s mlađim članovima obitelji. Čak i ako starija osoba ne živi u istoj zajednici telefonski poziv neće umanjiti kvalitetu vremena koje srednja generacija provodi sa svojim supružnikom ili djecom. Starijoj osobi se uvijek može osigurati osjećaj samostalnosti ako ima određena financijska sredstva na svom računu. Važno je znati opasnosti o kupovanju preko telefona ili televizije te također o rizicima odavanja osobnih podataka. Račune treba plaćati mlađa osoba u koju starija osoba ima povjerenja. U trgovini gdje poznaju starijeg člana zajednice može se otvoriti račun za dnevnu kopovinu, a za veću kupovinu bilo bi poželjno da bude u pratnji mlađe osobe. Svi vole svoju slobodu i važno ju je održavati koliko je to moguće.

Maja Korunić, radni terapeut