Ispunjavanje porezne prijave za umirovljenike

Od poštara ili na banku po obavijest o mirovinskim primanjima u 2014. potrebnu za poreznu prijavu
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je kako će svi umirovljenici kojima mirovinu poštari donose na kućne adrese ili ju primaju putem poslovnih banaka, na Obavijesti o mirovinskih primanjima za siječanj 2015. (u veljači 2015.) dobiti i potrebne podatke za podnošenje prijave poreza na dohodak, i to:

Foto: Andrej Mardešić

iznos ukupno isplaćenih mirovinskih primanja koja su dospjela za isplatu u 2014. godini, ukupnu svotu obračunatog dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine te ukupnu svotu plaćenog poreza na mirovinu i prirez.
Prijavu poreza na dohodak obavezno podnose korisnici mirovina koji su uz hrvatsku mirovinu primili i mirovinu iz inozemstva, zaposleni korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, korisnici mirovina koji su uz svoju mirovinu primili i mirovinu naslijeđenu nakon smrti drugog korisnika mirovine i dr.
Sve područne službe i uredi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tijekom veljače izdavat će potvrde o isplaćenim mirovinskim primanjima u 2014. samo onim umirovljenicima koji iz opravdanih razloga nisu dobili Obavijesti od poštara ili službenika na šalteru svoje matične banke, te nasljednicima nakon smrti korisnika. U tom slučaju, potrebno je doći u najbliži ured HZMO-a, podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde o isplaćenim mirovinskim primanjima u 2014. u svrhu porezne prijave i uz svu ostalu dokumentaciju, do 28.veljače 2015. podnijeti nadležnoj ispostavi područnog ureda Porezne uprave Prijavu poreza na dohodak.

Barbara Balić