Filmska publika stari, a s njima i filmske zvijezde - sve više popularnih glumica starijih od 40 godina

Prije samo desetak godina, na pragu 40. godine, sudbina glumica u Hollywoodu bi bila zapečaćena – nova (mlada) lica svrgnula bi s trona starije glumice s A-liste. Ipak, kako srednja dob filmske publike raste, čini se da i hollywoodske glumice stare zajedno s njima – dobivaju bolje uloge i za njih su bolje plaćene. Cate Blanchett, Sandra Bullock, Nicole Kidman, Jennifer Aniston i Melissa McCarthy tek su neke od vrhunskih filmskih glumica koje u svojim 40-im godinama po zaradi nadmašuju svoje 10-ak godina mlađe kolegice.

Foto: pixabay

Čini se da se stvari polako mijenjaju. Snima se sve više filmova koji ne ovise isključivo o ulogama mladih muškaraca. Žene, ali i osobe različitih dobnih skupina sve su zanimljivije široj publici (2012. godine više od trećine kupaca kino ulaznica u SAD-u je bilo starije od 40 godina). Dobar su primjer filmovi „Jasmine French“ (Blue Jasmine) s Oscarom nagrađenom glavnom glumicom Cate Blanchett (46) i „I dalje Alice“ (Still Alice) s Oscarom nagrađenom Julianne Moore (54). U jednoj anketi provedenoj u SAD-u na uzorku obožavatelja sedme umjetnosti, na popisu najprepoznatljivijih i najomiljenijih glumica prva tri mjesta su zauzele Sandra Bullock (50), Julia Roberts (47) i Meryl Streep (65), za sobom ostavivši mnogo mlađe kolegice poput Jennifer Lawrence i Kristen Stewart.

I u TV serijama je stanje sve bolje. Neke od najpopularnijih serija današnjice imaju glavne glumice starije od 40. Dobri primjeri su serije „Dobra žena“ (The Good Wife) s Juliannom Margulies (48) u glavnoj ulozi, „Moderna obitelj“ (Modern Family) sa Sofiom Vergarom (42) i Julie Bowen (45) te „Kuća od karata“ (House of Cards) sa 49-godišnjom Robin Wright u glavnoj ulozi.

Ipak, nije sve tako ružičasto. Maggie Gyllenhaal je tako nedavno, u svojoj 37. godini, odbijena za ulogu ljubavnice 55-godišnjem muškarcu s objašnjenjem da je – prestara. Razlika u godinama između glavnih glumaca i dalje je velika (u korist muškaraca, naravno), što upućuje na zaključak da je potrebno još mnogo posla na ovom pitanju.