O životu legendarne Žuži Jelinek

Najpoznatija hrvatska životna savjetnica, dizajnerica, stilistica i kolumnistica, možda najpoznatija po kolumnama koje je 22 godine pisala za časopis Gloriju, preminula je u 96. godini.

facebook.com/profile cover photo

Žuži Jelinek rođena je kao Suzana Faber u Budimpešti 1920. i bila je najmlađe od troje djece u siromašnoj židovskoj obitelji. Njeni roditelji su oboje bili gluhi, a upoznali su se Budimpešti. Žuži je sa 17 godina počela raditi u pariškoj tvornici Nine Ricci kao krojačica, a kraće vrijeme radila je za svjetski poznatu modnu dizajnericu Coco Chanel.

Njen život nalik je sočnoj filmskoj priči. U svoj četvrti brak stupila je s 80, a kako se navodi u njezinoj biografiji, odbila je Titovu poslovnu ponudu zbog čega je morala napustiti Jugoslaviju, a odbila je i slavnog Spielberga koji je, kaže biografija, htio o njoj raditi film. Priznala je kako se dva puta udala iz ljubavi, dva puta zbog interesa, da je imala mnogo ljubavnika, da je četiri puta dotaknula dno i opet se dizala. Svojih pogrešaka i poraza nikad se nije stidjela i o tome je otvoreno govorila.

"Kad si mlad, ne smeta ti siromaštvo. Kad ostariš, stvari se mijenjaju i novac postaje vrlo potreban. Plaćam dva domara i kuharicu i oni se brinu o mojim i potrebama moga supruga. Sada nam je važno imati poslugu, a za to treba raditi i brinuti se dok si još mlad. Starost ne smije nikoga zateći bez imetka, jer onda je sve još teže. Kako bismo mi sada?" izjavila je prije pet godina. Nerijetko je govorila o tajni svog uspjeha i zaključila kako bez hrabrosti nema ničega, poštenje je važnije od svega, samo uporni preživljavaju, novcem treba znati raspolagati, paziti na izgled i ne trošiti riječi uzalud. Svojim osmijehom i znatiželjom redovito je šarmirala svakog sugovornika. Sebe je nazivala običnom šnajdericom i ženom koja se u životu znala boriti.

Žene je u svojim knjigama i kolumnama savjetovala o svemu, ne samo o muškarcima, a ovo su neke od brojnih Žužinih poruka ženama.
O ljubavi je pak ovako govorila: "Prava ljubav ne prođe nikada. Mojeg prvog muža, Jelineka, voljela sam i s veseljem sam radila po cijele dane da bismo nešto stekli. On me je prevario s guvernantom i ja preko toga nisam mogla prijeći. Sada bih drukčije postupila. Ostala bih s njim. Još ga uvijek sanjam. Kad se moja kći razvodila, ja sam je htjela spriječiti. Rekla sam joj neka barem prije toga nađe nekoga. Nemoj bacati zmazanu vodu dok nemaš čistu. Nije me poslušala. Imala sam mnogo ljubavnika, ali nikada nisam varala muževe. Meni je to previše komplicirano. Velik je to posao organizirati život s mužem i ljubavnikom. Moj Ronkulin krasan je čovjek. Ja znam ponekad biti teška, planem i onda svašta kažem. On samo ode iz sobe i nakon nekog se vremena, kada se uvjeri da me je sve prošlo, vrati. Pita me treba li mi nešto. Ja tada ponovno shvatim − to je čovjek za mene!"