Makeup u starijoj dobi, da ili ne?

U dnevnom tisku, časopisima, brošurama i sličnim izdanjima, svakodnevno smo bombardirani svježim, mladim licima s besprijekorno nanesenim makeup-om.

Foto: pixabay

Divimo se tim mladim damama i njihovim licima koja su poput glatkog platna koje nijedna boja i tekstura ne može nagrditi. Na stranu činjenica da su sve fotografije u časopisima značajno grafički obrađene, činjenica jest da je mlado lice bez bora lako našminkati. Što s licem koje ponosno nosi svoje godine?

Nije ni čudno što starije žene često nemaju dovoljno samopouzdanja nositi makeup kada je čitav svijet, izgleda, opsjednut mladošću. Ipak, makeup na ženama u godinama može biti jako koristan pomagač ukoliko ga žena vješto koristi.

Prvo i posljednje pravilo koje je potrebno slijediti, u svakoj dobi, jest: hidratacija, hidratacija, hidratacija! Hidratantna krema, prilagođena dobi, tipu kože i godišnjem dobu zaista nam može biti najbolji saveznik u održavanju kože lica u dobrom stanju. A lice koje je dobro održavano zahtjeva manju količinu makeupa. Također, na dobro pripremljeno lice svaki makeup će bolje „sjesti“.

No, da ne duljimo, donosimo nekoliko sugestija za starije dame koje imaju želju igrati se makeupom:

1. Dobro pripremite lice: ponavljamo, hidratacija je ključan korak u stvaranju dobre baze za nanošenje makeupa. Za umivanje i odstranjivanje makupa odaberite blage, kremaste formule koje neće poremetiti prirodnu ravnotežu kože, a nedostatak vlage nadoknadite kvalitetnom hidratantnom kremom.
2. Izbjegavajte tamne i mat nijanse na usnama: nažalost, borama nitko ne može pobjeći. Što smo stariji, na licu se stvara sve veći broj bora i borica, koje ciljamo zakamuflirati, a ne istaknuti. Također, usnice se s godinama mogu smanjiti, stoga je preporučljivo koristiti svjetlije, hidratantnije ruževe i sjajila za usne. Izbjegavajte također nanošenje olovke za usne u tamnijoj boji od ruža ili sjajila za usne. Radije se odlučite za nijansu boje vaših usana koja će onemogućiti prelijevanje ruža van rubova usana, a izgledati prirodno.
3. Odlučite se na lakšu, prozračniju podlogu: teški, matirajući puderi lice mogu postarati i istaknuti nepravilnosti i bore. Umjesto toga, odlučite se za laganu, prozračnu formulu tekućeg pudera koja će ujednačiti ten umjesto da stvori masku na vašem licu.
4. Koristite kremasta rumenila: u starijim su godinama kremasta rumenila poželjnija opcija od onih u kamenu ili prahu. Moguće ih je lagano nanijeti prstima i umasirati u kožu za što prirodniji izgled. Breskvaste nijanse bez šljokica su idealne za oživljavanje lica.
5. Ne pretjerujte sa šminkom na očima: igranje sa sjenilima ostavite mlađim damama. Tamna sjenila na očima mogu oči prividno učiniti tužnijima i starijima, stoga je pametnije odlučiti se za dašak neutralnog i svjetlijeg sjenila, ili samo za maskaru.
6. Ne pretjerujte s obrvama: sasvim je normalno da obrve s godinama gube definiciju te nije potrebno forsirati oblik koje su imale prije 20 godina. Lagano ih kistićem počešljajte, eventualno olovkom za obrve definirajte njihov prirodni oblik i to je to.

Bez obzira koje proizvode i tehnike koristili pri nanošenju makeupa, važno je imati laganu ruku i držati se one stare: „Manje je više.“ Identificirajte ono što vam se na vašem licu najviše dopada i to istaknite, a mane kamuflirajte koliko možete. Na koncu, najbitnije je da se osjećate udobno i ugodno u vlastitoj koži i da vam makeup predstavlja užitak, a ne opterećenje.

Autor: seniori.hr