Ne izlažite se hladnoći, osjetite li trnjenje odmah se javite liječniku

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozorio je u utorak na rizik za starije osobe u Hrvatskoj zbog niskih temperatura zraka i hladnoće, te je toj dobnoj skupini građana preporučio izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, a na prvom mjestu oboljelima od kardiovaskularnih, cerbrovaskularnih i respiratornih bolesti.

 

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, učestalije fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini, posebno osjetljivoj na niske temperature.
Stoga Centar upozorava da bi odjeća trebala biti slojevita i ne preuska, a vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu. Odjeća po treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju topline u unutarnjim slojevima od pamuka.
Ako se po hladnoći izlazi van, preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, a radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta.
Starije se upozorava da ne ignoriraju drhtavicu jer je predugo izlaganje hladnoći i drhtavica znak za hitan povratak u kuću.
Kako bi se izbjegli padovi i lomovi, osobito treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini.
Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a treba izbjegavati alkohol i kofein.
Kako se starenjem gubi osjet promjene temperature, preporučuje im se praćenje vremenske prognoze i držanje termostata u kući.
Starije osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, osobito prekriženih nogu te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.
Pojave li se simptomi poput trnjenja i gubitka osjeta uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu okrajina, treba potražiti pomoć izabranog liječnika obiteljske medicine.
Građane se podsjeća da je tijekom hladnih mjeseci nužno češće kontaktirati starije osobe, koje uza se uvijek moraju imati osobne podatke, ime i prezime, adresu i broj onoga kome se o njima može javiti, navodi u upozorenju Centar za gerontologiju. slobodnadalmacija.hr