Čuvajte se sumnjive robe po 'super' cijenama u blagdanskim pakiranjima

U trgovačkim centrima već su počele uobičajene blagdanske gužve. Namirnice, dekoracije, odjeća za svečana okupljanja i, naravno - darovi, očekivano, i ovog prosinca opterećuju kućni budžet građana.Kako zbog ijedne od tih stavki ne bi požalili, iz udruge Potrošački forum upozoravaju na česte zamke trgovaca koje se u blagdanskim gužvama često previde, ali i na važnost očuvanja integriteta kućnog budžeta u siječnju.


''Treba napraviti tri popisa: jedan za hranu, kolače i napitke, drugi za dekoracije, a treći za darove. Sve kako bi se izbjegla stihijska kupnja svega što se učini “'godnim' ili padne pod ruku, kao i da bi se teret kupnje mogao rasporediti na više dana, ali i financirao iz više prihoda. Primjerice, radnici koji božićnicu dobiju u bonovima trgovačkih centara mogu ih za jednu kupnju - onu za namirnice. Gotovinom od plaća mogu kupiti dekoracije, a karticama na otplatu darove. Ili pak na neki drugi, primjereniji način planski urediti svoje financije kako bi bile u skladu s njihovim blagdanskim potrebama i mogućnostima te kako bi se izbjegli suvišni troškovi i nepromišljeni potezi'', kaže Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

Poseban oprez sa slatkišima u prigodnim dekoracijama

Kada je u pitanja roba na koju posebno valja pripaziti pri kupnji Potrošački forum izdvaja – slatkiše u prigodnim pakiranjima i svjetleće dekoracije. ''Najveću pozornost treba obratiti na namirnice i slatkiše, i to kada su u pitanju proizvodi koji su u blagdanskim pakiranjima. Naime, riječ je o kvarljivoj robi, koja se s jedne strane mora čuvati u propisanim uvjetima, a s druge strane može se prodavati samo jednom godišnje. Neizbježno je da je trgovcima od lanjskog Božića ostala veća količina, na primjer, čokoladnih Djedova Božićnjaka, koji su cijelu godinu negdje čekali priliku da se ponovno prodaju. Dogodi se da su 'čekali' u neadekvatnom prostoru pa, iako imaju valjan rok upotrebe, više nisu za konzumaciju. Na čokoladi se još to i može primijetiti, jer postane bijela, no na većini proizvoda to se ne vidi.

Stoga bi na blagdanskim pakiranjima trebalo provjeravati rok valjanosti te birati ona koja imaju duži rok, jer je riječ o svježijim proizvodima koji najvjerojatnije nisu cijele godine, u možebitno neadekvatnim uvjetima, čekali da ih se stavi na police.'', upozoravaju iz Potrošačkog foruma. Danas.hr/ Glas Slavonije