11. studenog – Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica prvi je put obilježen 11.11.2010. godine, na dan kada je 1960. godine proglašen prvi Zakon o bibliotekama te se otad obilježava svake godine na isti datum. Prvo obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica pratila je kampanja „Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu“.

Ovaj je dan prilika da knjižničari široj javnosti predstave svoj rad, ali i da skrenu pozornost na izazove i probleme s kojima se svakodnevno susreću. Knjižnice su ustanove jednako otvorene svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama te omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima. Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica za cilj ima promovirati sve vrste knjižnica u Hrvatskoj – školske, gradske, sveučilišne, narodne i specijalne.
Svake godine, upravo na Dan hrvatskih knjižnica, priznanje za knjižnicu godine dodjeljuje se knjižnici/knjižnicama koje su se istakle u svom radu, a koje dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo. Ove su godine priznanje za knjižnicu godine zaslužile Općinska narodna knjižnica Drenovci i Sveučilišna knjižnica Rijeka.
Čitanje je jedna od aktivnosti koja se preporuča u svakoj životnoj dobi. Čitanje knjiga potiče razvoj empatije, ublažava simptome depresije i štiti mozak od senilnosti, stoga je više nego poželjno čitati u starijoj dobi.
Umirovljenici s prebivalištem u gradu Splitu u Gradsku knjižnicu Marka Marulića mogu se učlaniti uz plaćanje godišnje članarine u iznosu od 60,00 kn. Osim posuđivanja knjižnične građe, članovi imaju pravo besplatno koristiti knjižnična računala i Internet do 30 minuta jednom dnevno.

Autor: seniori.hr