Psi bolji od laboratorija u otkrivanju karcinoma

Psi su se koristili kroz povijest u dijagnostici ljudskih bolesti, ali napretkom modernih dijagnostičkih metoda polako su se zanemarile njihove sposobnosti. Međutim Dr. Claire Guest našla se u čudu kad joj je njena labradorica Daisy počela njuškom dodirivati i gurkati dojku u kojoj je nedugo zatim otkriven karcinom.

Foto: pixabay


Dr. Guest je u 2008. postala jedna od suosnivača dobrotovrne ustanove Medical Detection Dogs u kojoj se treniraju psi za ranu detekciju ljudskih karcinoma i pomoć ljudima u svladavanju određenih bolesti.
Naime, svi znamo da psi imaju izuzetno razvijen osjet mirisa, ali ne znamo da ljudi pokušavaju napraviti elektronske “noseve” koji bi nadmašili pseće. Na žalost, ili na sreću, još nisu došli ni blizu. U organizaciji Medical Detection Dogs treniraju pse da prepoznaju mirise u urinu koji ukazuju na karcinom prostate. U prvoj se fazi treninga psi nagrađuju kad ukažu na miris mokraće (obično tako što sjednu i miruju), a kasnije dobiju nagradu kad prepoznaju mokraću bolesnika s rakom prostate. Trenutno se psi treniraju i za detekciju karcinoma dojke, ali potencijal je zapravo neslućen jer psi njuše čestice mirisa u razrjeđenjima od 1 naprema 3 milijuna.

Naravno, krajnji je cilj razviti pouzdanu elektronsku dijagnostiku koja se temelji na prepoznavanju mirisa koji se stvaraju kod određenih bolesti, ali treba još dosta istraživati i usavršavati elektronske noseve dok se dobije finalni proizvod.

No, zato imamo pse. “Oni se raduju novim zadacima i s lakoćom ih odrađuju. Za njih je to igra,” kaže dr. Claire Guest. Nema razloga da joj ne vjerujemo. Daisy joj je spasila život.

Andrej Mardešić

Referenca: medicaldetectiondogs.org.uk