Gerontodomaćice – kućna njega starijih i pomoć u kući

Starijim osobama koje odaberu boravak u vlastitom domu svu potrebnu pomoć u izvršavanju dnevnih aktivnosti i obaveza može pružiti gerontodomaćica. Gerontodomaćica je osoba koja je potrebna starijoj osobi da bi joj olakšala svakodnevno obavljanje aktivnosti i obaveza, a ujedno mora biti osoba od povjerenja.

Zadaci gerontodomaćice su da pomaže u obavljanju kućanskih poslova, održava i čisti stan ili kuću, brine o higijeni, kupuje namirnice, priprema dnevne obroke, pomaže pri kretanju i odvodi pacijenta k liječniku, brine o nabavci lijekova i provodi postupak zdravstvene njege.

Zdravstvena njega bavi se brigom o pojedincu tijekom njegovih svakodnevnih aktivnosti u različitim zdravstvenim stanjima, a usmjerena je na pomoć pojedincu u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba. Glavni nositelji zdravstvene njege su medicinske sestre, dok je gerontodomaćica osposobljena za osnovna teoretska i praktična stanja i vještine iz područja zdravstvene njege. To uključuje pružanje osnovne njege i pomoći, provođenje higijene pacijenata, odijevanje, hranjenje i pomoć u kretanju starijih i nemoćnih osoba.

Uz izvršavanje svih aktivnosti i obaveza gerontodomaćica također može biti ugodno društvo pacijentu za razgovor ili za izlazak u šetnju. Tako će starije osobe biti zadovoljnije jer će im gerontodomaćica pomoći u izvršavanju zadataka koje sami ne mogu obaviti, a usput se neće osjećati usamljeno jer će uvijek imati društvo.

Autor: www.seniori.hr