SENIORI.HR

Informativni portal za treću dob

Umirovljenici će dobiti dvostruku “povišicu”, najbogatiji će dobiti najviše

Mirovine za kolovoz bit će isplaćene danas umirovljenicima i umirovljenicama iako je dio njih mirovine već dobio, ovisno u kojoj su banci. Na račune svih 1,24 milijuna tuzemnih i inozemnih, općih i povlaštenih korisnika i korisnica sjest će ”povišica” od 1,41 posto kao rezultat drugog ovogodišnjeg redovnog usklađivanja.

Opširnije...

Starosna mirovina

U sustavu generacijske solidarnosti (I. mirovinski stup mirovinskog osiguranja) imate parvo na starosnu mirovinu kada navršite 15 godina mirovinskog staža (muškarci i žene) i 65 godina života, ako ste muškarac. Ako ste žena, starosnu mirovinu u 2019. godini možete zatražiti ako ste navršili 62 godine i 4 mjeseca života.

Opširnije...

Prijevremena mirovina: Ovo su uvjeti po novom zakonu od 1.1.2020.

Kada je riječ o odlasku u prijevremenu starosnu mirovinu, Vlada je od 1. siječnja 2020. godine ukinula postupno podizanje starosne dobi kao uvjeta sa 60 na 62 godine života. Također, postupno izjednačavanje starosne dobi za žene u odnosu na muškarce produžuje se od 2026. do 2029. godine, odnosno po tri mjeseca ubrzanja godišnje umjesto četiri. Najvažnije od svega, umanjenje prijevremene starosne mirovine, takozvana penalizacija, smanjeno je s prijašnjih 0,3 posto na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u prijevremenu mirovinu.

Opširnije...

Na koji se način regulira mirovina u slučaju vraćanja na tržište rada?

Korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja. Iznimno, korisniku starosne mirovine (ostvarene prema općem propisu - ZOMO-u) i korisniku starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji nastavi raditi ili se zaposli do polovice punog radnog vremena ne obustavlja se isplata mirovine.

Opširnije...

Tko ostvaruje pravo na obiteljsku mirovinu i pod kojim uvjetima?

Obiteljsku mirovinu prima 218.497 građana, uglavnom udovica. U prosjeku ona iznosi 2.061 kunu za 28 godina staža, dok je prosječni korisnik stariji od 72 godine. Jedan od razloga tako malih primanja je što nemamo pravo na cijelu mirovinu preminulog bračnog druga, nego samo na 70 posto, ukoliko je to za nas povoljnije od naše mirovine.

Opširnije...