Alzheimer oboljelom ocu sjećanje se vrati kad pjeva sa svojim sinom

Alzheimerova bolest je razorna bolest,kako zbog svojih fizičkih posljedica, tako i zbog bezdušnosti kojom svojim žrtvama oduzima  njihova sjećanja. No, neke uspomene ostaju.

Živa emocionalna sjećanja ostavljaju trag na mozgu koji nije tako lako izbrisati, a neke senzacije - kao što su miris i zvuk - imaju svoje različite vezeu mozgu, što njihova sjećanja čini otpornijim. Za Mac McDermott-a i njegovog bolesnog oca, moć glazbe je bila ta koja je pomogla odoljeti besperspektivnost Alzheimerove bolesti.

Dugogodišnji pjevač radio je u kampovima i noćnim klubovima diljem Velike Britanije, - poznat kao "Songaminute Man" zbog svog ogromnnog glazbenog repertoara - radio je u tvornici nakon vjenčanja kako bi izdržavao obitelj, ali nikada nije prestao pjevati.

Nakon što ga je Alzheimerova bolest pogodila, glazba je postala važnija nego ikad. Alzheimerova bolest često uzrokuje ljude da se ponašaju neizvjesno, ponekad čak i nasilno. Takve epizode mogu biti zastrašujuće i za žrtve i njihove obitelji, zbog čega je McDermott je obitelj počela koristiti glazbu da ga smiri. "Kada smo ga potakli da pjeva opet se vratio u sobu", kaže mlađi McDermott. "Ti trenuci su nam dragocjeni." http://www.todby.com