Četiri savjeta za sretniju mirovinu

Odgovora na pitanje što čini sretnu ugodnu mirovinu ima mnoštvo. Financijski savjetnik Wes Moss 2014. je godine anketirao 1350 umirovljenika iz 46 saveznih država SAD-a, a rezultate je objavio u knjizi „U mirovinu možete i ranije nego što mislite: Pet financijskih tajni najsretnijih umirovljenika“.

Foto: www.pixabay.com

Istraživanje je pokazalo kako, iako je novac značajan faktor u svakoj etapi života, umirovljenici sreću u većoj mjeri crpe iz svakodnevnih situacija i sitnih zadovoljstava, poput čitanja, druženja s obitelji i slično. Portal www.realdealretirement.com donosi nam četiri savjeta sretnih umirovljenika.


1. Zadržavanje širokog kruga prijatelja: umirovljenici koji navode kako su zadovoljni brojem prijatelja također navode kako su zadovoljniji životom od onih koji nemaju dovoljno prijatelja. Također, održavanje bliskih veza s obitelji je veliki bonus.
2. Održavanje aktivnog i angažiranog života: bez obzira radi li se o nekakvom poslu, volontiranju ili bavljenju hobijem, umirovljenici koji aktivno sudjeluju u životu općenito su sretniji od onih koji stoje po strani i promatraju svijet.
3. Siguran prihod: mirovina ili neki drugi prihod koji umirovljenicima omogućava pristojan život bitan je faktor koji ih čini manje ili više sretnima. Čini nam se da je upravo ovaj faktor ono što nedostaje velikom broju hrvatskih umirovljenika, budući da su i oni prihodi koje imaju od mirovina toliko niski da tisuće umirovljenika svaku kunu deset puta okrenu u ruci prije nego donesu odluku o potrošnji.
4. Seks: neka su istraživanja pokazala, a pisali smo već o tome, da parovi koji imaju redovite odnose u starijoj dobi, pokazuju višu razinu zadovoljstva životom općenito. Ipak, važno je napomenuti kako pod odnose u ovom kontekstu brojimo bilo kakav oblik intimnog kontakta između dvije osobe, od dodira, poljupca i zagrljaja pa do spolnog odnosa.

Na razinu sreće u mirovini također utjecaj ima i način na koji se netko nađe u istoj. Naime, pojedinac koji je odluku o odlasku u mirovinu donio sam pokazuje veću razinu sreće od umirovljenika koji je u mirovinu bio „prisiljen“ otići. Sloboda odlučivanja o vlastitom životu značajna je u svakoj životnoj dobi, pa i u trećoj. Zdravlje je također jedan od bitnih faktora koji se odražavaju na razinu sreće u mirovini. Kao što smo napomenuli na početku, tih faktora je mnoštvo. Bitno je identificirati što nas čini sretnima i u mirovini uživati koliko nam okolnosti dopuštaju.


Izvor: realdealretirement.com