Panceta uzvraća udarac!

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) objavila je da su mesne prerađevine dokazano karcinogene, te da je isto moguće za crveno meso, ali još nije potvrđeno. Ova je objava izazvala velik interes medija, ali i svih uključenih u proces proizvodnje i distribucije mesa i mesnih prerađevina, a naročito svih ljudi koji meso konzumiraju. Ima li razloga za zabrinutost?

Donekle ima, ali ne toliko da trebate prestati jesti crveno meso i mesne prerađevine.

IARC je međunarodna agencija pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije koja procjenjuje povezanost određenih tvari s nastankom karcinoma te ih kategorizira u 4 skupine. U skupini 1 gdje su dokazano karcinogene tvari dospjele su i mesne prerađevine, uključujući i našu slaninu (pancetu iz naslova). Skupinu 2A čine tvari/pojave, uključujući i crveno meso, koje su vjerojatno povezane s nastankom karcinoma. Za tvari iz skupine 2B postoji mogućnost povezanosti, a skupina 3 se ne može povezati s nastankom karcinoma temeljem dosadašnjih dokaza. U skupini 4 su tvari/pojave koje vjerojatno ne uzrokuju karcinome.

Ukratko, uopće nije definirana skupina tvari/pojava koje sigurno nisu karcinogene. Za ostale skupine je utvrđena povezanost, dakle jest ili nije povezana, ali ne i u kolikoj mjeri je karcinogena. O tome nam govore rezultati kliničkih studija i analiza.

Za meso i mesne prerađevine ključan je rad objavljen 2011. godine. On je analizirao rezultate svih do tada relevantnih studija o povezanosti prehrane crvenim mesom i mesnim prerađevinama s karcinomima probavnog trakta. Zanimljivi su rezultati o relativnim rizicima, koji uspoređuju za koliko puta je veća mogućnost nastanka karcinoma u skupinama s najvišim unosom crvenog mesa u odnosu na skupine s najnižim unosom crvenog mesa. Zanimljivi su jer je rizik nastanka kolorektalnog karcinoma (debelog crijeva uključujući završni dio-rektum) za 1,22 puta veći kod ljudi s visokim unosom crvenog i prerađenog mesa u odnosu na one koji minimalno konzumiraju inkriminirane namirnice. Točan relativni rizik je 1,22 (95% CI = 1.11-1.34). To znači da se sa 95% vjerojatnosti može tvrditi kako imate za 1,11 do 1,34 puta veću šansu da ćete oboljeti od kolorektalnog karcinoma ako konzumirate veće količine crvenog i prerađenog mesa. Ovo nikako ne znači da ćete stvarno i dobiti karcinom, već da je vjerojatnost nešto veća.

Konkretno, vjerojatnost raste za 1,17 puta (ili za 17%) sa svakih 100 grama unesenog crvenog mesa na dan i za 1,18 puta za svakih 50 grama prerađenog mesa dnevno. Ako vas to brine, smanjite unos crvenog i prerađenog mesa, zamijenite ga bijelim mesom (piletina, riba) ili ga sasvim isključite iz prehrane.

Međutim, ključno se pitanje rijetko postavlja: je li kancerogenost zbog samog mesa,  ili je kancerogenost zbog loše kvalitete mesa. Je li svejedno ako jedemo meso životinje hranjene GMO hranom i „obogaćeno“ aditivima, ili meso životinje koja je slobodno pasla na livadi. Takvih studija još nema, ali ima ljudi koji dokazano zdravo i dugo žive.

Ugledajmo se u njih, ma koliko teško bilo.

Andrej Mardešić

Reference:
1. WHO. International Agency for Research on Cancer. IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat. Press release #240; 26.10.2015.
2. Chan DS et al. Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PLoS One. 2011;6(6):e20456. Epub 2011, Jun 6.
3. thelancet.com/oncology. Summary of monography on consumption of red meat and processed meat. Published online October 26, 2015