Prirodni lijekovi i kako ih koristiti

U suvremenom svijetu u ljekarnama su dostupni lijekovi gotovo za sve, no ipak nije loše koji put isprobati prirodne lijekove prema receptima naših baka. Prirodni lijekovi nisu u potpunosti nadomjestak za tablete, no moguće ih je koristiti kao metodu liječenja.


1. Soda bikarbona
Sodu bikarbonu moguće je koristiti za ublažavanje mnogih bolesti, no svakako je značajna u borbi protiv gastritisa. Pomiješa se pola male žličice sode bikarbone u čaši vode i poboljšanje bi trebalo biti u kratkom roku. Ukoliko problemi traju duži period preporuča se posjetiti liječnika.

2. Lavanda
Osim što se koristi u kupkama i za masaže, pomaže i kod reumatskih i bolova mišića. Smije se nerazrijeđeno nanositi na kožu te potiče regeneraciju kože čime se koristi za opekotine, rane, ožiljke, akne. Eterično ulje lavande još možemo iskoristiti i za inhaliranje tako da u vruću vodu dodamo par kapi ulja.

3. Med
Med, osim u borbi protiv bolova, koristi se i pri kozmetičkim tretmanima u borbi protiv akni i mitesera i za piling lica. Žlica meda i jedan iscijeđeni limun pomažu protiv grlobolje, dok se protiv bolova u želucu može pomiješati žlica meda s octom i dodati u čašu vode.

4. Đumbir
Dok se u kuhinji koristi kao začin, ova biljka korisna je za detoksikaciju i jačanje imuniteta. Ponekad može izazvati alergijske reakcije i u tom slučaju potrebno je posjetiti liječnika, no u manjim količinama je bezopasan. Najpraktičniji načini za konzumiranje đumbira je progutati mljeveni đumbir i naribati ga u sok ili u čaj.

5. Aloe vera
Aloe vera nije biljka za oralnu primjenu i ima blaga svojstva. Gel iz biljke nalikuje balzamu, a cijedi se tako da odlomite krajeve. Pomoću ovoga mogu se liječiti opekotine.

6. Ulje karanfilića
Protiv zubobolje preporuča se umočiti štapić za uho u ulje karanfilića i nanijeti direktno na zub. Također, može se napraviti čaj tako da se pupoljci karanfilića dodaju u vrelu vodu i odstoje 15ak minuta te se nanosi na bolan zub. Konzumiranje u manjim količinama je bezopasno, no pretjerana konzumacija može izazvati nuspojave poput povraćanja, grlobolje i teškog disanja.

7. Menta
Uloga mente je opuštanje želuca i otvaranje dišnih puteva. Menta uklanja neugodni zadah, što je razlog zbog kojeg se koristi u žvakaćim gumama. U malim dozama posve je bezopasna, no veće doze znaju izazvati alergijske reakcije. Može se konzumirati kao čaj tako da dvije žličice sušene mente zalijete vrelom vodom.

8. Krumpir
Iako se konzumira u mnogo varijanti, sirovi krumpir lijek je za konjuktivitis i za hemereoide. Oguljeni i dobro očišćeni krumpir nariba se, stavi u gazu i ostavi da djeluje tijekom noći.

9. Češnjak
Allicilin je glavni sastojak češnjaka i ima antibakterijska, antivirusna i antioksidacijska svojstva. Redovita konzumacija češnjaka pozitivno utječe na tlak i razinu šećera i kolesterola u krvi.

10. Virdžinijski orah – hamamelis
Orah hamamelis sprječava bol u mišićima, no služi i u borbi protiv ekcema, prišteva, pa čak i kod posjekotina ili uboda insekata. Ima snažan oksidans kojim izaziva stežući efekt čime ubrzava zacjeljenje i smanjuje upalu. Prije upotrebe potrebno je ozljedu očistiti blagim sapunom i djelomično osušiti, a zatim nanijeti hamamelis na vati ili zavoju. Oralna primjena je zabranjena.

 

Autor: www.seniori.hr