Uloga cimeta u liječenju dijabetesa

Prema procjenama, danas je u svijetu preko 280 milijuna ljudi oboljelih od dijabetesa, a taj broj će do 2030. godine porasti na 430 milijuna ljudi. U Hrvatskoj je registrirano oko 180 tisuća oboljelih, no procjenjuje se da je taj broj znatno veći.

Šećerna bolest (dijabetes) najčešća je endokrinološka bolest u svijetu, a ujedno je i metabolička bolest. Karakteristika dijabetesa je povišena razina šećera u krvi. Dva su osnovna tipa bolesti: tip 1 i tip 2. Tip 1 se javlja najčešće u djece i adolescenata i javlja se naglo te zahtijeva inzulinsku terapiju. Tip 2 javlja se u odraslih osoba, najčešće pretilih. Pravilna prehrana, tjelovježba, gubitak tjelesne težine i samokontrola dovoljni su za reguliranje dijabetesa. Uz njih može se još pojaviti gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći i dijabetes vezan uz druge bolesti. Prema posljednjim znanstvenim istraživanjima, konzumiranje cimeta moglo bi pomoći kontrolirati dijabetes.
Cimet je jedan od najstarijih začina. Dobiva se iz cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Dok su kora i lišće aromatični, cvjetovi imaju neugodan miris. Danas se grm cimeta uzgaja u skoro svim tropskim kulturama svijeta. No, nije svaki cimet ljekovit. Ljekoviti cimet dobiva se iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum). Ova vrsta potječe sa Šri Lanke. Ova vrsta cimeta ima slatkastu pikantnu aromu i žuto-smeđe boje je. Cimetaldehid je aktivni sastojak cimeta s potencijalnim antidijabetičkim učinkom. Prema istraživanjima, kratkoročno konzumiranje 5 grama cimeta 12 sati prije ili za vrijeme OGTT testa pokazuje učinak na razinu šećera u krvi. OGTT test je pretraga kojom se mjeri razina šećera u krvi na tašte te dva sata nakon uzimanja glukoze.
Usprkos brojnim istraživanjima posljednjih godina koja pokazuju da cimet ipak ima utjecaj na smanjenje i kontrolu šećerne bolesti nigdje nema konkretnog dokaza da je to i slučaj. Čak i provoditelji ovih istraživanja ne usuđuju se uvrstiti cimet kao dodatak prehrani nego predlažu da se utjecaj ovog začina i dalje proučava.

 

Autor: www.seniori.hr