Alkohol i starije osobe

Kontinuirano uzimanje alkohola u velikim količinama djeluje izuzetno negativno na organizam takve osobe. Svatko u bilo kojoj dobi može imati problema s alkoholom, ali starenjem se mijenja sposobnost tijela da "preradi" alkohol zbog usporavanja metabolizma ali i promjena/bolesti koje nastaju starenjem.

Starija osoba može imati iste navike pijenja kao i ranije, međutim tijelo više ne funkcionira na isti način. I upravo zbog toga starije osobe koje uzimaju previše alkohola su u većoj opasnosti od nastanka nesreća, uključujući padove i sve komplikacije koje su u vezi s padovima.
Pijenje previše alkohola tijekom dugog vremena može dovesti i do nastanka nekih vrsta raka (usta, grla, jednjaka, jetre, dojke, debelog crijeva), oštećenja jetre te oštećenja mozga, a pogoršavaju se i stanja kao što su osteoporoza, dijabetes, visoki krvni tlak i čir na želucu i dvanaesniku.
Kontinuirano uzimanje alkohola u većim količinama djeluje posebno negativno i na srce i krvne žile te dovodi do povećanja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da su krvne žile alkoholičara u prosjeku deset godina starije od biološke starosti te osobe. 

Uzimanje mnogih lijekova je jako opasno a može biti i smrtonosno ako se istovremeno konzumira alkohol. Upravo su starije osobe u velikoj opasnosti jer najčešće zbog raznih bolesti moraju svakodnevno uzimati i po nekoliko lijekova. Jako je važno pitati svoga liječnika ili ljekarnika je li sigurno piti alkohol uz određeni lijek. Primjerice uzimanje acetilsalicilne kiseline (andol, aspirin) i alkohola povećava rizik od krvarenja želuca i crijeva; uzimanje antihistaminika (lijekovi za alergiju) i alkohola može dovesti do stanja jake pospanosti; ako se alkohol koristi istovremeno s tabletama za spavanje, anksioznosti ili depresije posljedice mogu biti fatalne.

Ukoliko starija osoba pije umjerene količine alkohola svakako se preporučuje da to bude uz jelo. Naime, alkohol se uz hranu sporije razgrađuje i utjecaj alkohola u tijelu je puno blaži i sporiji.
Kako se boriti protiv pretjerane konzumacije alkohola?

Potrebno je izbjegavati osobe i mjesta koja mogu potaknuti na pijenje, unaprijed planirati što učiniti ako se pojavi potreba za pićem, razvijati interese koji ne uključuju alkohol, više se obiteljski angažirati – sudjelovati u životu unuka, naučiti reći "ne" kada netko ponudi alkoholno piće.
Preporuke za "sigurnu", nisko-rizičnu konzumaciju alkohola ograničavaju uzimanje alkohola na najviše 3 jedinice/dan za muškarce i 2 jedinice/dan za žene, pri čemu 1 jedinica znači sljedeće količine alkohola: 1 dl vina; 2,5 dcl piva; 0,3 dcl žestokog pića.

 

mr. sc. Antun Vučica, prof. defektolog
dugogodišnji ravnatelj domova za stare i nemoćne osobe