Žene i seks u starijoj dobi

"Rašireno mišljenje da žene u srednjoj i starijoj dobi gube interes za seks potpuno je pogrešno", tvrdi Holly Thomas, liječnica i znanstvenica sa Sveučilištu u Pittsburghu u razgovoru za The Washington Post.

Rezultati studije koju je predvodila dr. Thomas objavljeni su nedavno u časopisu Annals of Family Medicine. Studija je obuhvatila 2100 žena u rasponu od 28 do 84 godine s područja SAD-a i donosi zanimljive podatke.

Od žena u dobi od 60-69 godina koje imaju stalne partnere, čak 68% je potvrdilo seksualnu aktivnost u zadnjih 6 mjeseci. Nakon 70-te godine taj postotak opada i iznosi oko 40% u sedamdesetim, te oko 30% u osamdesetim godinama života. Naravno, nije jednostavno doživjeti 80 godina uz stalnog životnog partnera. Iako je postojanje stalnog partnera iznimno važno i u većini slučajeva je preduvjet seksa u starijoj dobi, studija je otkrila i 13% žena koje su bile aktivne usprkos nedostatku stabilne veze.

Što se tiče razlike doživljaja seksa u mlađoj i starijoj dobi, dr. Thomas nalazi da je u mlađoj dobi veći naglasak na fizičkom, a u starijoj na emocionalnom aspektu. Za većinu žena se doživljaj seksa ne mijenja kako stare. Neke pak kažu da im poticaji za seks nisu isti kao u mladosti. S druge strane, postoje žene koje s godinama dobivaju samopouzdanje jer upoznaju vlastito tijelo, znaju što ih stimulira i znaju to iskomunicirati partneru. Za njih je doživljaj seksa s godinama sve bolji i bolji…

Statistički gledano, studija je otkrila da je veće seksualno zadovoljstvo povezano s boljom komunikacijom među partnerima, relativnom važnošću seksa u životu pojedinca i kvalitetom veze s partnerom općenito. Godine života nisu značajno utjecale na zadovoljstvo seksom! Ipak, menopauza donosi promjene vezane za pad razine estrogena, tj. suhoću vaginalne sluznice, ponekad i pad libida. Svakako se ne libite podijeliti to sa svojim liječnikom koji vas može uputiti kako ublažiti tegobe. Problem je što i liječnici ne započinju spontano razgovor o seksualnom životu pacijenta i potencijalnim problemima.

Dr. Thomas napominje da se žene koje mijenjaju partnera trebaju jednako paziti spolno prenosivih bolesti bez obzira na dob i koristiti kondom kao sredstvo zaštite.

Kao zaključak nameće se činjenica da veliki broj žena usprkos životnoj dobi nastavlja svoje seksualne aktivnosti ako imaju stalnog partnera. Zadovoljstvo seksom nije ovisno o godinama, već o bitnim velikim i malim stvarima koje čine svaki partnerski odnos – razgovoru, nježnostima, razumijevanju…

seniori.hr prenose sa www.washingtonpost.com

Referenca:

1: Thomas HN et al. Correlates of Sexual Activity and Satisfaction in Midlife and Older Women. Ann Fam Med. 2015 Jul-Aug;13(4):336-42.